Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
17.9.2010 / Landsbygdens Folk
Rör inte jordbruksbudgeten varnar Copa och Cogeca
EU-jordbrukarnas takorganisationer Copa och Cogeca går inte med på några nedskärningar i jordbrukets budget. Enligt budgetkommissionär Janusz Lewandowski måste jordbrukets andel av EU-budgeten bantas ned – en åtgärd som Copa och Cogeca avvisar med skärpa.
Enligt Lewandowski är det klart att jordbrukets andel av EU-budgeten måste sänkas för att frigöra medel för andra områden, bland annat forskning och utveckling. Enligt budgetkommissionären måste jordbrukets andel av EU-budgeten etappvis minskas från 40 procent till 33 procent.
Men Copa och Cogeca understryker att en rimlig budget är nödvändig för att upprätthålla en gemensam europeisk jordbrukspolitik i framtiden. Det finns inget utrymme för nedskärningar, inskärper generalsekreterare Pekka Pesonen.
Enligt Pesonen är en stark jordbrukspolitik viktig under perioden efter år 2013, med tanke på alla nya utmaningar som väntar jordbruket. Jordbruket förväntas trygga livsmedelssäkerheten, tillväxt och sysselsättning samt bekämpa klimatförändringen.
Samtidigt måste EU:s jordbrukare uppfylla stränga regler för livsmedlens spårbarhet samt upprätthålla höga standarder för djur- och miljöskydd. Allt detta gör produktionen dyrare.
Produkter från länder utanför EU avviker ofta från EU:s standarder och kan därmed produceras billigare. Detta är orättvist, tycker Copa och Cogeca.
Copa och Cogeca argumenterar att kostnaderna för jordbrukspolitikens finansiering redan nu inskränker sig till mindre än en procent av EU:s offentliga utgifter. Jordbrukets andel belöper sig till endast 0,4 procent av bruttonationalprodukten.
Forskning och utveckling är säkerligen viktiga men ännu viktigare är att förse jordbrukarna och deras organisationer med forskningsresultat. En stark jordbrukspolitik är nödvändig för att ge jordbrukarna klara framtidsutsikter som underlag för deras investeringar.
Pesonen hänvisar till de utmaningar som politiken måste ta itu med. Den globalt stigande efterfrågan på livsmedel måste tacklas, likaså klimatförändringen, medan jordbrukarna måste garanteras en rättvis inkomst.
Samma åsikt delas av många jordbruksministrar inom EU. Vid en träff tidigare detta år motsatte sig dessa ministrar varje försök att skära i jordbrukets anslag, inskärper Pesonen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab