Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
17.9.2010 / Landsbygdens Folk
Många svingårdar i EU står inför nedläggning
Den europeiska grissektorn står inför en våg av nedläggningar. Dålig lönsamhet och skärpta regler för djurvälfärd medför att många grisproducenter, särskilt i Frankrike, väljer att lägga ned sina gårdar.
Nya bestämmelser om djurhållning förutsätter betydande investeringar för att modernisera gårdarna. Men en betydande andel av Europas grisproducenter vill hellre lägga ned verksamheten, skriver agrimoney.com, som refererar till en officiell amerikansk rapport.
Gränser för ammoniakutsläpp, nya byggnadstekniska och funktionella krav, nya bestämmelser för djurens välbefinnande och hälsa, förutsätter för det mesta betydande investeringar. Producenterna räknar med ytterligare extra kostnader för nya kastreringsmetoder i framtiden.
Grissektorn har länge dragits med dålig lönsamhet och de stigande spannmålspriserna har pressat produktionskostnaderna uppåt. Många europeiska grisfarmare har blivit ytterst motvilliga att investera i sina gårdar, förtäljer den amerikanska rapporten.
Intresset för modernisering är minst i Frankrike, där de flesta nedläggningarna är att vänta. De franska producenterna har redan stora svårigheter att följa utvecklingen i högproducerande länder som Danmark, Tyskland och Nederländerna.
Den låga efterfrågan på griskött under den ekonomiska krisen har redan medfört en utslagning av de mest ineffektiva gårdarna i EU. Samtidigt minskar den småskaliga grisfarmningen, som ofta utförs som bisyssla.
Enligt rapporten kommer antalet grisar i EU att falla till 150,7 miljoner djur i slutet av nästa år. Det innebär en minskning med 11 miljoner djur inom fem år.
En stagnerande efterfrågan i kombination med ökad konkurrens på exportmarknaderna från länder som Brasilien och Thailand har likaså minskat de europeiska farmarnas expansionsvilja.
En stor del av exporten av levande grisar till Ryssland faller också bort till följd av Rysslands beslut att bilda en tullunion tillsammans med Kazakstan och Vitryssland.
De stora grisproducerande länderna försöker i stället förbättra läget för sina producenter genom att ingå handelsavtal med Kina, som är världens största importör av griskött. Danmark, Frankrike och Spanien har redan fått tillåtelse att exportera direkt till Kina. Nederländerna väntas få klartecken ännu under detta år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab