Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
17.9.2010 / Landsbygdens Folk
Importen slår hårt mot inhemsk paprikaodling
Det är motigt för den inhemska paprikaodlingen. Då det till och med i Sydösterbotten finns affärer som har importerad paprika i diskarna fast paprikaodlingar finns mer eller mindre runt hörnet så förstår man att det är kärvt.
Carl-Johan Malm i Bodbacka i Övermark har odlat paprika sedan 2001. Första året odlade han paprika på 350 kvadratmeter. I fjol var han uppe i 1.150 kvadratmeter och i år har han paprika på 800 kvadratmeter. Till nästa år blir det mindre.
– Även om lönsamheten inte varit speciellt bra någonsin så var det roligt att odla paprika förr. Då hoppades man att det här skulle bli en nisch som skulle gå hem. Det är ingen överproduktion i landet och det borde alltså finnas en marknad, säger Malm.
Men handeln har inte visat något större intresse av inhemsk paprika. Handeln har valt att prioritera den importerade paprikan.
I maj levererade Malm fem kilo paprikor till en affär i närheten. Han lastade av paprikorna på affärens lastbrygga. Malm fick tre euro per kilo. När paprikorna flyttats några meter in till affärsdisken var priset sju euro per kilo.
– Sen ville de inte ha några fler leveranser. Jag förstår inte alls hur handeln resonerar. I år har vi haft ett medelpris på 2,40 euro per kilo. I handeln ligger priset på mellan fem och sex euro per kilo. Det är ett rejält påslag handeln gör på inhemsk paprika. Importerad paprika slumpas bort med som det verkar betydligt mindre marginaler. Dessutom lyfts den importerade paprikan fram betydligt synligare i affärerna. För att hitta inhemsk paprika, om den finns, måste konsumenterna söka rätt länge.
Det pris producenterna får har naggats rejält i kanten sen Malm började. Det började bra. Mätt i euro var priset på de tre första veckornas första leveranser 2001 4,50 euro per kilo. Medelpriset det året blev 2,61 euro per kilo. Då fanns det ekonomi i paprikaodlingen.
De följande åren gick medelpriset stadigt ner. I fjol kom bottenrekordet med 1,53 euro per kilo för röda och 1,61 euro för gula paprikor. Hittills i år har medelpriset varit 2,40. Men priset är på väg neråt. För senaste leverans fick Malm 1,68 per kilo.
– Det är importen som styr priset. Det är inte tillgång och efterfrågan som det normalt borde vara. Det verkar som om handeln hela tiden försöker motarbeta den inhemska paprikaproduktionen.
I och med att partiaffärerna köper så små mängder inhemsk paprika så pressas också producentpriserna neråt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab