Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
17.9.2010 / Landsbygdens Folk
Nej till åländska extrapengar för investeringsstöd
Ålands landskapsregerings fyra liberaler har röstat ner Åländsk Centers förslag om 500.000 euro för investeringsstöd till jordbruket i tilläggsbudgeten för 2010.
– Nu måste vi ta fram ytterligare uppgifter som visar på behovet av investeringsstöd. Frågan tas upp på Ålands Producentförbunds styrelsemöte på tisdag, berättar tf VD Tage Eriksson.
Han påpekar att ÅPF redan tillsammans med livsmedelsindustrin klart har visat på antalet arbetsplatser och ekonomiska effekter som investeringsstödet fört med sig. Men liberalerna i landskapsregeringen ställde sig bakom finansministern Mats Perämaas (lib) åsikt att man måste bli noggrannare med hur pengarna riktas när EU:s anslag för programperioden 2007-2013 tagit slut och det bara återstår egna pengar.
Totalt 3,9 miljoner euro har under åren 2007-2010 beviljats som investeringsstöd på Åland inom det pågående landsbygdsutvecklingsprogrammet. EU betalar 40 procent av stödet och landskapet resterande 60 procent. Dessutom har landskapet under samma period beviljat nästan 1,7 miljoner som nationellt investeringsstöd.
I landskapets ordinarie budget för 2010 fanns inget anslag för investeringsstöd, men kvar sedan tidigare fanns 500.000 euro, som man trodde skulle räcka. Men de pengarna har tagit slut och dessutom finns det nu ansökningar om investeringsstöd på totalt 685.000 euro.
– Ansökningarna handlar bland annat om köttdjursuppfödning, torklager, lökodling och en sak som hänger ihop med mjölkproduktion, berättar landskapsagronom Sölve Högman.
ÅPF:s ordförande Anders Englund (c) är mycket bekymrad över de politiska signaler som ges när det inte beviljas pengar för investeringsstöd.
– Det handlar ju om pengar till första ledet i livsmedelskedjan. Många åländska företag i branschen exporterar nästan hela sin produktion, påpekar Englund.
Han konstaterar att företagen har en svår sits när de är helt beroende av politiska beslut för att tillgången på råvara ska tryggas. Englund sammanfattar att landskapet ”dränerar landsbygdsnäringen på miljoner i investeringspengar” och hänvisar också till att man tidigare fattat beslut om att lägga ner Naturbruksskolan samt försämrat både för Ålands försöksstation och för avbytarservicen.
ÅPF-basen anser att landskapsregeringen ”definitivt inte” har varit för frikostigt med att framtungt bevilja investeringsstöd när pengarna tagit slut mitt under den pågående perioden för landsbygdsutvecklingsprogrammet.
– Om man jämför med övriga Finland borde det åländska lantbruket ha fått ännu mera pengar!
Anders Englund tror ändå att möjligheterna är mycket små att lagtinget, där han själv sitter med, ska ändra i tilläggsbudgeten och satsa pengar för investeringsstödet.
I tilläggsbudgeten finns i alla fall ett tilläggsanslag på 150.000 euro för avbytarservicen. Pengarna behövs för att behålla servicen på nuvarande nivå tills den aviserade lagändringen hinner träda i kraft. Då ska de årliga kostnaderna för den åländska avbytarservicen minska från närmare 900.000 till 500.000 euro per år.
Både centern och ÅPF:s ledning ställer nu sitt hopp till att det åtminstone i landskapets ordinarie budget för 2011 ska beviljas pengar för investeringsstöd.
Tage Eriksson betecknar detta som ”det stora slaget”.
– Går det 1,5 år utan investeringsstöd stannar allt upp. Det tar bort viljan hos många jordbrukare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab