Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
10.9.2010 / Landsbygdens Folk
EU-parlamentet kräver rättvisare livsmedelskedja
Marknadsmakten fördelas ojämnt mellan aktörerna i livsmedelskedjan. För kunderna blir livsmedlen dyrare, men det är inte jordbrukarna som tjänar på höjningarna. En ny lagstiftning behövs för att begränsa orättvis marknadsdominans, anser EU-parlamentet.
Parlamentet godkände på tisdagen en rapport med förslag till åtgärder för att stoppa missbruk och otillbörlig dominans inom livsmedelskedjan. Rapporten har författats av den franska bondeledaren José Bové, som numera är grön EU-parlamentariker.
Enligt EU-kommissionen har jordbrukets andel i tillväxten av förädlingsvärdet inom livsmedelskedjan sjunkit från 31 procent till 20 procent under de senaste femton åren. Jordbrukarnas andel av tillväxten minskar ständigt, medan livsmedelsindustrin och handeln ökar sina vinster. Stora livsmedelskedjor anklagas i rapporten för att dryga ut sina marginaler.
Parlamentet kräver att funktionerna i livsmedelskedjan förbättras till förmån för producenter och konsumenter. Missbruk av marknadsmakt, otillbörliga avtals- och affärsmetoder och sena betalningar tolereras i dag utan sanktioner.
Regler för god affärssed, sanktioner och en mekanism för klagomål bör införas för att motverka illojala marknadsaktörer, säger parlamentet. Övervakningen av reglerna skulle genomföras av specialiserade myndigheter i medlemsländerna.
Parlamentsrapporten efterlyser framför allt en större insyn i prisbildningsmekanismerna. Livsmedelskedjor och grossister borde åläggas att årligen rapportera om sina marknadsandelar på viktiga produkter, så att alla aktörer kan uppskatta efterfrågeläget.
Standardavtal kan vara lämpliga för att förhindra otillbörliga metoder som ändrade avtalsvillkor, sena betalningar samt återförsäljning av produkter till underpris.
Parlamentet uppmanar kommissionen att lägga fram en lagstiftning som föreskriver en längsta tillåtna period på 30 dagar för betalningar från köpare till producenter för alla livsmedel.
EU-kommissionens nya instrument för bevakning av prisbildningen är en bra början men systemet borde bli mer användarvänligt. Fler produkter borde tas med i prisövervakningen för att öka tillgången på jämförbara data, anmärker parlamentet.
Enligt José Bové måste EU på allvar ta itu med spekulationen i livsmedelsprodukter. Marknaderna måste fungera med utgångspunkt från den faktiska tillgången på varor och det aktuella behovet av produkter. Den typ av spekulation som nu förekommer, måste förhindras.
En ingående översyn av produktionskostnaderna är också nödvändig. Det är oacceptabelt att betalningen till jordbrukarna är lägre än deras produktionskostnader. Strikta regler måste införas för att hindra otillbörlig makt från uppköparens sida.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab