Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
10.9.2010 / Landsbygdens Folk
SLC bör blir synligare i livsmedelsdiskussionen
Att bidra till en förbättrad lönsamhetsutveckling på gårdsnivå samt måna om att medlemskåren upplever att SLC finns till för dem. Det är vad Jonas Laxåback, 36, till en början vill fokusera på efter att han vid månadsskiftet tagit över posten som verksamhetsledare för SLC.
- Lönsamheten är ett problem och alla jordbrukare påtalar detta, konstaterar han. Långa arbetsdagar resulterar i lägre ekonomisk vinst jämfört med andra yrkesgrupper. Ändå anser många bönder sig ha världens bästa yrke.
Det är av största vikt att Finlands jordbruk är uppbyggt av familjejordbruk, anser han. De upprätthåller en bättre struktur än vad industrialiserade jordbruk gör. Men för att familjejordbruken ska hållas levande krävs både lönsamhet och möjlighet till semester för bönderna.
Kontakter och kontaktnät har en framträdande roll för Laxåback och som SLC:s verksamhetsledare önskar han att SLC ska få större synlighet i den jordbrukspolitiska diskussionen liksom i finlandssvenska medier.
- Ett bra kontaktnät till finlandssvensk media kunde bidra till att få igång en konsumentdialog, funderar han. Vi bör satsa mer på att informera om Svenskfinlands bönder och samtidigt komma bort från billighetsdiskussionen: Mat måste få kosta! Idag går ungefär 11 procent av våra inkomster till livsmedel.
SLC måste också vara medvetet om att jordbrukare hittar nya företagsformer och göra sitt bästa för att hänga med i den utvecklingen. Det går inte att endast se till hur det är och alltid varit. Tiderna är moderna. Nya vindar blåser.
- Att vara jordbrukare innebär att aktivt följa med den politiska diskussionen och med marknaden i större utsträckning än tidigare, säger han. Lönsamheten kan påverkas genom att följa med i kostnadsutvecklingen. Bönderna bör också engagera sig i lokala avdelningar och delta i producentmöten av olika slag.
Laxåback tror på en framtid för finländskt jordbruk och anser att vi behöver en egen jordbruksproduktion. Och faktum kvarstår. Världens lantbruksproduktion måste fördubblas fram till år 2050.
- Bäst blir det om lantbrukets utveckling kommer naturligt; att man som bonde vill utveckla sitt företag, säger han. Blir det påtvingat blir det för tungt och leder så småningom till stress för jordbrukaren.
Hur tacklar man då utvecklingen?
- Vi måste få konsumenterna att förstå att vår jordbruksstruktur är bra, säger Laxåback. Och så ska vi stödja och sporra våra producenter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab