Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
10.9.2010 / Landsbygdens Folk
Mystisk utgroning av frön i rapssorten Sheik
De speciella växtförhållandena under den gångna sommaren har gjort att speciellt rapssorten Sheik lokalt dras med problem med utgrodda frön i ännu inte helt mogna bestånd. Ingen specifik orsak har hittills fastställts men saken utreds. Ett förslag är att groningsvilan antingen inte alls utvecklats i sommarens hetta eller att den brutits ned rekordsnabbt.
Agronom Patrik Erlund vid Nylands Svenska Lantbrukssällskap säger att det är frågan om ett märkligt bekymmer. Det är ett bekymmer som har uppstått i år. Sheik är annars en bra sort som odlats i flera år.
- Men nu har den grott ut tidigt och det är ett fenomen som är allmänt på vårt område (Nyland). Det är ju en sort som odlas i de sydligare delarna av landet. Det är en märklig företeelse som drabbat nästa alla Sheik-odlingar. Det är nog det extrem varma vädret som troligen har inverkat på det. Men det är någonting som vi måste försöka utreda vad det beror på, konstaterar Patrik Erlund.
Produktionschef Ari Virtanen från Rautakesko är också han "fallen från skyarna", eftersom K-lantbruk har testat sorten i flera år och den har odlats i Finland under många år utan att man stött på likadana problem.
- Orsaken till detta är sen sådd och extrem värmebölja efter sådden, säger Ari Virtanen och hoppas att intresset för att odla raps inte minskar på grund av detta.
- I Sverige har man inte upplevt något likadant och jag hoppas att odlarna också nästa sommar odlar Sheik som är en bra sort.
Virtanen konstaterar att även representanter för svenska växtförädlingsföretaget SW Seed är konfunderade, eftersom likadana upptäckter inte gjorts beträffande Sheik, varken i Sverige eller i de baltiska länderna.
- Vi håller på att undersöka problemet i fältförsöken där olika sorter odlats under samma förhållanden, berättar försäljningschef Ingvar Andersson (SW Seed).
Ari Virtanen säger att i Kanada har man tidigare upptäckt att oljeväxter lider av värmestress och nu har det antagligen gått så i Finland. Det är inte enbart vårrapsen Sheik som det gått illa för, utan även andra rapssorter och rybs har lidit av den extrema värmen som vi hade i somras.
- Både för rybs och raps finns risk för värmestress när man sår sent, slår Ari Virtanen fast.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab