Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
3.9.2010 / Landsbygdens Folk
Potatisnäringens lönsamhet i botten
Potatisnäringen befinner sig i en prekär situation. Producentpriserna är på en för låg nivå samtidigt som totalskörden i dagsläget ser ut att bli mindre än i fjol på grund av torka och virusdrabbat utsäde. Priset måste upp direkt, säger Henrik Antfolk, ordförande för ÖSP:s potatisutskott och Lappfjärdsnejdens potatisodlarförening.
- Fjolåret blev ett minusår och även nu är priserna dåliga. En potatisodlare har stora utgifter under hela sommaren samtidigt som inkomsterna inte är stora. Ett extremt lågt pris från hösten tar udden av det hela och nu måste priset - med våld - stiga snabbt, säger han.
Enligt honom visar de senaste rapporterna att producentpriserna ligger på mellan 10 och 12 cent, vilket är ett steg i rätt riktning om man beaktar att priset var nere i 8 cent per kilo under sommaren.
- Nu måste det upp åtminstone med fem cent, menar Antfolk.
Antfolk har själv kommit igång med upptagningen av vinterpotatis. Och hans rapporter från de egna fälten och andra kollegers, skvallrar om att skörden har minskat jämfört med i fjol.
- Torkan har påverkat skörden negativt och jag har hälften mindre knölantal på mina odlingar. Därför står det klart redan i det här skedet att vi i Kristinestad inte kommer att komma upp till medelhektarskörden på cirka 27-28 ton.
I och med att utbudet förväntas minska på grund av en försämrad skörd borde priserna stiga. Men Antfolk är inte särskilt optimistisk gällande den biten.
- Marknadskrafterna med de stora uppköparna som Kesko, Inex och Tuko i spetsen, har prislinjen klar för sig och låter den aldrig variera för mycket. Packerierna är i en svår situation eftersom de tre stora dikterar priserna, säger han.
Ett bevis för det är att man i Kristinestadsområdet förra året gick in för att minska potatisodlingsarealen med fem procent för att försöka påverka producentpriset.
- Men det hade tyvärr ingen effekt och det visar bara på hur stor makt uppköparna har.
En annan sak som kommer att påverka skörden negativt är att utsädet har försämrats märkbart på grund av aggressiva virusstammar. Enligt Antfolk har det dåliga utsädet slagit ned som en bomb i år.
- Det är många fält i Kristinestad som är virusdrabbade och det gäller också för hela landet. På den här punkten står vi inför en smärre kris vill jag påstå.
Antfolk menar att utsädesodlarna har varit förtegna om att det finns stora problem med virus samtidigt som bolagen som säljer utsädet - i huvudsak Pohjoisen Kantaperuna och Suomen SPK - inte heller har reagerat.
- Bolagen vill inte ta itu med det här problemet som grundar sig på att de viktigaste odlingsområdena för utsädespotatis i Törnävä och Limingo är drabbade av virusstammar. Trots att de vet att kvaliteten är dålig så säljs det vidare.
Problemet är så akut att potatisodlarkåren har fört upp frågan om det dåliga utsädet på nationell nivå. Under våren behandlades ärendet på ministernivå, men hittills har ingenting hänt.
- Positivt är att vi har fått till stånd en diskussion. Det är svårt att få bra skördar om vi inte har friskt utsäde. Det är en ekonomisk förlust för odlarkåren, men på sikt kan det också få andra mera långsiktiga och ödesdigra konsekvenser, säger Antfolk.
Antfolk misstänker att den dåliga situationen kan bidra till att det finns odlare som upphör med sin verksamhet under kommande år.
- Det kan bli glest i leden. Man måste också tänka på att många fortfarande betalar för fjolårets höga gödselpriser. Därför är jag inte bara orolig för näringen utan också för kommunerna, som kan gå miste om stora skatteintäkter om många slutar.
- I det här området sysselsätts 400 personer av potatisodlingen och om den går i graven kan det ha en större effekt på området än när Metsäbotnia lade ned massafabriken i Kaskö, säger han.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab