Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
3.9.2010 / Landsbygdens Folk
Yara höjde priserna och säljer igen
Yara Finland har åter öppnat för beställningar av åker- och skogsgödsel. Priserna är i medeltal 6,5 procent högre än före beställningsstoppet.
Yara Finlands verkställande direktör Tero Hemmilä säger i ett pressmeddelande att situationen på den globala spannmålsmarknaden ser ut att ha lugnat sig något, men den fortsatta utvecklingen är fortfarande osäker.
- Jämfört med läget för två veckor sedan finns det i alla fall nu en bättre grund för att sälja, anser direktör Hemmilä.
Yara Finland avbröt nyligen försäljningen till lantbruksaffärerna av åker- och skogsgödsel med hänvisning till den turbulenta situationen på spannmålsmarknaden.
Redan under sommaren blev efterfrågan på vårgödsel så livlig att leveranserna till och med början av oktober var fastslagna redan i augusti.
- Det är mycket svårt att fastslå priset för lång tid framåt i en så osäker situation, heter det i Yaras pressmeddelande.
Den snabba höjningen av spannmålspriserna på världsmarknaden har ökat efterfrågan på gödsel och höjt priserna i Europa. Prisutvecklingen på spannmål har tidigare haft en direkt inverkan på efterfrågan på gödsel.
Yara påminner om att avbrottet inte berör gödsel för höstsådd. Leveranserna från fabrik till gårdarna har fortsatt hela tiden.
Efter att jordbrukare har vänt sig till konkurrensverket med en begäran om åtgärder undersöker verket enligt uppgift om Yara missbrukat sin marknadsställning. Konkurrensverket räknar med att frågan är utredd under nästa år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab