Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
3.9.2010 / Landsbygdens Folk
Datainsamlingen för lantbruksräkningen 2010 har börjat
Datainsamlingen för den statistiska undersökningen Lantbruksräkningen 2010 har börjat. De första breven har skickats till lantbruken denna vecka. Uppgifterna i undersökningen kan nu för första gången lämnas till Tike via internet. Frågorna i lantbruksräkningen gäller strukturen, arbetskraften och annan företagsverksamhet på lantbruken.
Uppgifterna i lantbruksräkningen samlas in i fem omgångar under hösten från alla cirka 66.000 lantbruk och trädgårdsföretag i Finland. De som hör till den första omgången får begäran om att delta i undersökningen under de närmaste dagarna. Till den första omgången hör lantbruken och trädgårdsföretagen i Lappland, Kajanaland och Norra Österbotten. Till denna omgång hör även de lantbruk som är med i skördundersökningen år 2010. Datainsamlingen pågår till slutet av januari 2011 och alla lantbrukare kontaktas före slutet av november.
Största delen av lantbruken som deltar i undersökningen svarar på den kortare grundförfrågan, som innehåller endast frågorna för lantbruksräkningen. De som får den omfattande förfrågan ombes att svara också på frågorna i undersökningen om produktionsmetoder. Den omfattande förfrågan skickas till cirka vart femte lantbruk.
Uppgifterna i lantbruksräkningen samlas in från lantbruken via internet och genom telefonintervjuer. Den elektroniska datainsamlingen används för första gången i denna omfattning vid Tike. De nödvändiga användarnamn och lösenord som behövs för att logga in i webbtjänsten skickas gruppvis till varje lantbruk. Webbtjänstens adress är www.lantbruksrakning.fi.
Den elektroniska datainsamlingen är öppen för alla uppgiftslämnare från och med 1.9. De lantbrukare som vill lämna sina uppgifter redan innan datainsamlingen för den egna omgången börjar kan be om användarnamnen och lösenorden genom att ringa Tikes servicenummer 020-692701 (svenskt servicenummer), vardagar kl.09.00-15.00.
Tike har som mål att hälften av lantbruken skulle svara på förfrågan på internet. Om lantbruket inte har lämnat sina uppgifter elektroniskt inom utsatt tid, efterfrågas uppgifterna i en telefonintervju.
I Finland har lantbruksräkningar genomförts i hundra års tid. De uppgifter som lämnats i undersökningen ger en heltäckande bild av det finländska lantbruket till intresserade. Uppgifterna som lämnats i lantbruksräkningen statistikförs och publiceras för att kunna utnyttjas av lantbrukare, forskare och andra som behöver dem.
Uppgifter används bland annat för planering av affärsverksamhet och som grund för beslutsfattande samt i undersökningar inom lantbruk. Lantbruksräkningen är en lagstadgad undersökning och det är obligatoriskt att lämna in uppgifter i undersökningen med stöd av lagen om landsbygdsnäringsstatistik (1197/1996).

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab