Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
3.9.2010 / Landsbygdens Folk
Spannmålshandeln har startat på allvar
Skördesäsongen går mot sitt slut, men den internationella spannmålshandeln börjar komma igång på allvar. Exporthandelns förlorare är detta år Ryssland, Ukraina och Kazakstan, medan USA och EU redan skickar iväg det ena fartyget efter det andra med spannmål till fjärran länder.
Det internationella spannmålsrådet IGC har släppt sina senaste siffror om veteexporten. IGC:s analytiker räknar med att Ryssland, Ukraina och Kazakstan tillsammans förmår exportera högst 14 miljoner ton vete. Förra året exporterade de tre svartahavsländerna 36 miljoner ton vete. Sämst är exportläget för Ryssland, som kan tvingas sänka sina utskeppningar av vete med 80 procent, till allra högst 3,5 miljoner ton.
USA har emellertid beredskap att fylla tomrummet på världsmarknaden. ICG har höjt sin augustiprognos för USA-exporten med 4,5 miljoner ton, till 33 miljoner ton vete. En blick på USA:s färskaste exportstatistik tyder på att prognoserna håller. För tredje veckan i rad kan USA redovisa utlandsleveranser på mer än en miljon ton vete.
Men EU behöver inte skämmas i jämförelsen. IGC-experterna i London har nyligen höjt EU:s exportpotential för vete med en miljon ton, till 20,2 miljoner ton. EU:s förvaltningsutskott för vete beviljade inom en vecka exportlicenser för 856.000 ton vete.
ICG räknar med en veteskörd på 135,8 miljoner ton från hela EU-27. Utbudet kompletteras av 4,5 miljoner ton importerat vete. Reserverna på 16 miljoner ton vete torde emellertid sjunka till 12,9 miljoner ton, den lägsta nivån sedan tre år.
Den totala spannmålskonsumtionen i EU 2010/11 är beräknad till 278,4 miljoner ton, vilket är mer än 2010 års skörd som efter sedvanligt avdrag för bortfall uppgår till 276,4 miljoner ton.
Med hänsyn tagen till föregående års goda lager och en viss ökad import, bedöms tillgången på spannmål i EU 2010/11 vara god.

EU har sedan början av juli exporterat cirka 3,9 miljoner ton spannmål (3,2 miljoner ton föregående år) och importerat 1,1 miljoner ton spannmål (1,8 miljoner ton).
Enligt IGC är den globala veteförsörjningen mer än tryggad. Analytikerna varnar emellertid för att reserverna är ojämnt fördelade. En tredjedel av vetet ligger i kinesiska lager och står inte till världsmarknadens disposition.
I USA minskar tillgången på lagrat vete med 1,6 miljoner ton, till 25,9 miljoner ton. Men IGC räknar med en riklig påfyllnad från årets veteskörd på 61,3 miljoner ton. Någon brist på vete är inte att vänta i USA.
I Ryssland är vetebalansen däremot mycket knapp efter århundradets torka. IGC taxerar den ryska veteskörden till endast 44 miljoner ton. Ändå beräknas konsumtionen av fodervete stiga till 41 miljoner ton. ICG förklarar detta motsatsförhållande med att Ryssland sannolikt planerar att importera foderspannmål, fastän regeringen har dementerat sådana rykten. Några andra möjligheter finns knappast för att klara foderförsörjningen.
Ryssland måste i vilket fall som helst tappa sina spannmålslager på försvarliga mängder. IGC utgår från att landets vetereserver kommer att minska med två tredjedelar under 2010/2011, till endast 4,1 miljon ton vete.
EU:s senaste prognoser för den sammanlagda ryska spannmålsskörden tyder på 59,5-63,5 miljoner ton för 2010/11, vilket kan jämföras med föregående års skörd på 97 miljoner ton. Skörden förväntas även bli lägre i Ukraina och Kazakstan och uppgå 28,5 miljoner ton (35,6 miljoner ton föregående år) respektive 13,5 miljoner ton (20,8 milj ton).
Skördeprognoser för andra områden i världen redovisar att veteskörden i Kanada beräknas bli knappt 4 miljoner ton lägre än föregående år och uppgå till 22,7 miljoner ton. Kornskörden är beräknad till 8,5 milj ton (9,5 miljoner ton) och havreskörden till 2,4 miljoner ton (2,5 miljoner ton).
Jämfört med tidigare kanadensiska prognoser, har både vete- och kornskörden justerats uppåt. I Australien har en nedjustering av den senaste veteprognosen skett på grund av torka. Nu förväntas en skörd av 5-6 miljoner ton vete mot 8,3 miljoner ton föregående år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab