Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
3.9.2010 / Landsbygdens Folk
Frankrike kräver krafttag mot spekulation med råvaror
Tre franska ministrar uppmanar EU-kommissionen att skärpa kontrollen över handeln med råvaruderivater. Ministrarna kräver starkare regleringsmöjligheter på EU-nivå för att skydda handeln från spekulation.
I början av denna vecka steg vetenoteringarna igen på råvarubörserna, fastän den reella tillgången på spannmål egentligen inte skulle motivera prisstegringar. Det finns tillräckligt med vete ute i världen. Ledande ekonomer varnar för att priserna på jordbruksprodukter riskerar att kopplas bort från det reella värdet, baserat på utbud och den faktiska efterfrågan. De gamla marknadslagarna har ersatts av ett nyckfullt system där placerare spekulerar i framtida förväntningar.
I ett gemensamt öppet brev till de ansvariga EU-kommissionärerna Michel Barnier och Dacian Cioloş, fastställer finansminister Christine Lagarde, miljöminister Jean-Louis Borloo och jordbruksminister Bruno Le Maire att dagens regler är tandlösa.
- Vi betraktar den europeiska regleringen av handeln med råvaruderivater som otillräcklig, heter det i brevet.
Derivater står för futurer, optioner och terminer, som har blivit populära spekulationsobjekt. Dessa värdepapper är kopplade till den framtida prisutvecklingen av en viss vara. Marknaden för råvaruderivater har vuxit starkt de senaste åren.
Redan för några veckor sedan inskärpte den franske presidenten Nicolas Sarkozy att en stabilisering av valuta- och råvarumarknaderna har högsta prioritet då Frankrike tar över ordförandeskapet för G20. Enligt Sarkozy utgör de instabila priserna ett reellt hot mot den globala ekonomiska tillväxten. De franska ministrarna bekräftar att Frankrike kommer att prioritera frågan vid G20-toppmötet i november.
I sitt brev påpekar ministrarna att handeln med värdepapper stör den fysiska prisbildningen för råvaror som olja och jordbruksprodukter. En följd är att också livsmedelspriserna kan hamna i turbulensens virvlar. Den begränsade insynen på derivatmarknaderna främjar riskerna för manipulationer och marknadsmissbruk. De fluktuerande noteringarna för värdepapper har en tendens att snabbt bli vägledande så att de direkt påverkar råvaruprisernas utveckling.
I så fall bestäms råvarupriserna inte längre utgående från utbud och efterfrågan på själva produkten. Trenderna på derivatmarknaden blir avgörande.
- Detta är orättvist för såväl producenter som konsumenter, skriver ministrarna.
De kräver att EU gemensamt och omedelbart måste ta till kraftåtgärder för att reglera handeln. Målet bör vara en separat EU-lagstiftning för handeln med råvaruderivater och liknande produkter.
Michel Barnier, EU-kommissionär för den inre marknaden, uppger att han fullt och fast delar ministrarnas oro. Den förre franska jordbruksministern anser att derivathandeln borde regleras både på en europeisk och en global nivå. Barnier ha lovat att omedelbart efter semestrarna utarbeta nya lagförslag för vidare befordran till medlemsländerna och EU-parlamentet. Han efterlyser också en debatt inom EU.
- De nya bestämmelserna måste göra det lättare för EU att tackla den ofta brutala prisutvecklingen på råvarumarknaderna, säger Barnier.
Den tyska icke-regeringsorganisationen Germanwatch vänder sig likaså till EU-kommissionen med krav på regler som förhindrar spekulation med jordbruksprodukter.
- EU-kommissionen måste äntligen ta lärdom av krisen för två år sedan, då priserna på jordbruksprodukter började skjuta i höjden, säger Germanwatch-VD Christoph Bals.
- Handeln med terminskontrakt måste hållas i schack med stränga regler. En förebild är USA, där man har förbättrat insynen på marknaderna för jordbruksprodukter. Prisgränser för terminskontrakt har också införts, påpekar Bals.
Germanwatch konstaterar att priserna på många jordbruksprodukter, bland annat vete, har stigit kraftigt de senaste veckorna. En bidragande orsak är torkan i de veteproducerande delarna av Ryssland. Denna prisutveckling har fått en kraftig extraskjuts till följd av en ohämmad spekulation på spannmålsbörserna, konstaterar Germanwatch.
- Placerare utnyttjar den globalt sett odramatiska utbudsminskningen genom att köpa upp enorma mängder spannmål på termin. Därmed hettar de upp stämningen på marknaden för att få kamma hem präktiga vinster, förargar sig Bals.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab