Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
1.9.2010 / SLC
Datainsamlingen för lantbruksräkningen 2010 har börjat






Publicerad 01.09.2010

Datainsamlingen för den statistiska undersökningen Lantbruksräkningen 2010 har börjat. De första breven har skickats till lantbruken denna vecka. Uppgifterna i undersökningen kan nu för första gången lämnas till Tike via internet. Frågorna i lantbruksräkningen gäller strukturen, arbetskraften och annan företagsverksamhet på lantbruken.

Uppgifterna i lantbruksräkningen samlas in i fem omgångar från alla cirka 66 000 lantbruk och trädgårdsföretag i Finland. Till den första omgången hör lantbruken och trädgårdsföretagen i Lappland, Kajanaland och Norra Österbotten. Till denna omgång hör även de lantbruk som är med i skördundersökningen år 2010.

De lantbruk som hör till den första omgången får en uppmaning att delta i undersökningen under de närmaste dagarna. Datainsamlingen pågår till slutet av januari 2011 och alla lantbrukare kontaktas före slutet av november.

Den elektroniska datainsamlingen används för första gången
Över hälften av uppgifterna i undersökningen samlas in från registren inom lantbruksförvaltningen. Resten av uppgifterna samlas in från lantbruken via internet och genom telefonintervjuer. De nödvändiga användarnamn och lösenord som behövs för att logga in i webbtjänsten skickas gruppvis till alla lantbruk. Den elektroniska datainsamlingen används för första gången i denna omfattning vid Tike.

Den elektroniska datainsamlingen är öppen för alla uppgiftslämnare från och med den 1 september 2010. Webbenkäten är lättare att fylla i än pappersblanketten och därför går det snabbare än tidigare att besvara frågorna. Om lantbruket inte har lämnat sina uppgifter i webbtjänsten inom utsatt tid, efterfrågas uppgifterna i en telefonintervju. Tike har som mål att hälften av lantbruken skulle svara på förfrågan via internet.

I Finland har lantbruksräkningar genomförts i hundra års tid. De uppgifter som lämnats i undersökningen ger en heltäckande bild av det finländska lantbruket till de intresserade. Uppgifter används bland annat för planering av affärsverksamhet och som grund för beslutsfattande samt i undersökningar inom lantbruk. Lantbruksräkningen är en lagstadgad undersökning och det är med stöd av lagen om landsbygdsnäringsstatistik obligatoriskt att lämna in uppgifter i undersökningen.

I Finland genomförs lantbruksräkningen av Tike dvs. Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral, som är en av Finlands fyra statistikmyndigheter. Tikes lagstadgade uppgift är att producera statistik över lantbruks- och livsmedelsnäring.

Ytterligare information om undersökningen ges av:
Jaana Kyyrä, Lantbruksräkningen 2010, projektchef
tel. 020 77 21 292

Johanna Laiho-Kauranne, Tikes statistikdirektör
tel. 020 77 21 369

Ytterligare information om Lantbruksräkningen och dess hundraåriga historia finns på adressen www.lantbruksrakning.fi.

Datainsamlingens tidtabell och områden hittar du här.
 

Lantbruksräkningens telefontjänst för jordbrukare nås på numret 020 692 701.
Telefontjänsten betjänar vardagar kl. 09.00 - 15:00.
Samtalet kostar 0 cent/min + lna/mta.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab