|
6.8.2010 / Landsbygdens Folk
Skarvarna tar upp tonvis med fosfor ur havet
Lukten känns på kilometerhåll. Omkring 1.100 skarvpar har förvandlat två skär mitt på Ominaisfjärden i Åboland till spöklandskap. Men forskarna menar att fåglarna i själva verket avlastar havet.
- En skarv äter 500-800 gram fisk per dag. Den innehåller 3-5 gram fosfor och det mesta kommer ut med avföringen. Vi har räknat att fåglarna på den här och grannholmen fiskar upp 60-70 ton fisk under häckningsperioden och hämtar hit ungefär ett ton fosfor, säger Åbo stads miljöbyrås chef Mikko Jokinen då han förevisar ett litet forskningsprojekt på Stora Äggskär.
- Det är verkligen det allra kostnadseffektivaste sättet att få bort fosforn ur havet.
Enligt Jokinen borde man därför åtminstone inte jaga iväg skarvarna från holmar där de häckar i träd och marken samlar upp dyngan. Risken är att de slår sig ner på klippöar där avföringen rinner tillbaka i havet.
Åbolands fiskarförbunds verksamhetsledare Kaj Mattsson ifrågasätter inte miljöbyråns siffror, men sätter dem i perspektiv.
- Jag ser ju hellre att yrkesfiskarena får ta upp fisken och människorna äta upp den. Det finska yrkesfisket tar årligen bort 400 ton fosfor ur Östersjön. I hela Östersjön tar EU-fisket bort åtminstone 3.100, kanske 4.000 ton.
- Då bleknar nog de fem ton som man räknar att skarvarna i Skärgårdshavet kan ta upp.
- Visst är det bra ju mera som tas bort, också om det är några ton. Men den här studien löser fortfarande inte fiskets problem med skarven. Den konkurrerar med oss om framför allt abborren och gösen, säger Mattsson.
|
|