|
30.7.2010 / Landsbygdens Folk
Nu skjuter världsmarknadspriserna på spannmål i höjden
De senaste veckorna har världsmarknadspriset på spannmål stigit brant. Anledningen är en växande oro över skördeskador på grund av torka i Ryssland, Centralasien och Svartahavsregionen. Också i EU väntas skörden bli naggad i kanten.
Förra veckan var hausse för spannmål på råvarubörserna. På terminsbörsen Euronext i Paris klättrade priset på vetefuturer för november till 180 euro per ton. I början av denna vecka sjönk kursen något, bland annat till följd av optimistiska väderprognoser för USA.
Sedan början av detta år har priset på vete stigit med 20 procent. Utvecklingen i Ryssland är nu avgörande för den fortsatta prisbildningen, framhåller tyska experter.
Ryssland, Centralasien och hela Svartahavsregionen väntar omfattande skördeskador till följd av en rekordhetta och torka som på många håll är den värsta på 130 år. Däremellan har tillfälliga, häftiga oväder dragit fram och ytterligare skadat grödorna.
Också Argentina lider under torka. Sådden har försenats och det är osäkert hur nästa skörd ska utfalla. I Australien har gräshoppor blivit ett nytt hot mot skörden. I Kanada har betydande arealer vårvete blivit osådda till följd av ihållande regn.
Europa har likaså lidit av oförmånliga väderförhållanden, som väntas nagga skördarna i kanten.
Den franska, månatligen utkommande spannmålsrapporten Strategie Grains har nyligen sänkt sin juliprognos för EU-27 med 7 miljoner ton. Den sammanlagda spannmålsskörden i EU skulle enligt detta bli 281 miljoner ton, mot 293 miljoner ton förra året.
Enligt rapporten har torkan drabbat Frankrike och Tyskland svårt i slutstadiet av vetets växtperiod. Längre österut har häftiga regn förorsakat skador. I Tyskland kan vetets avkastning minska med 20 procent.
|
|