Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
8.2.2002 / LF
Utvidgning kan pressa fram en snabbare reform av CAP
EU-kommissionens nyss framlagda agrara strategi för unionens utvidgning har satt fart på diskussionerna om en tidigarelagd CAP-reform. Bland annat Holland och Danmark företräder åsikten att en grundlig lantbruksreform bör förhandlas fram före EU:s utvidgning år 2004.
Den springande punkten är de redan ökända direkta stöden till de nya länderna. De hotar att bli en kvarnsten för EU:s ekonomi. EU-kommissionen föreslår att de gradvis ska "fasas in" fram till år 2013. Men budgeteringen är inte säkrad längre än till 2007. Därefter öppnar sig en finansiell gråzon. Nu diskuteras med växande intensitet möjligheten att parallellt "fasa ut", eller trappa ner direktstöden i de gamla länderna. Det vore ett sätt att hålla finanserna i balans efter år 2007.
Genom att föreslå fullt direktstöd till de nya länderna från år 2013, visar kommissionen sin goda vilja till en likvärdig behandling av alla medlemsländer. Kruxet är att ingen av EU:s finansministrar skulle gå med på att finansiera dem enligt det nuvarande systemet. Frågan vad som slutligen ska ske med direktstöden, har kommissionen skjutit på framtiden.
Hittills har det gamla EU utgått från att de ekonomiska ramarna för perioden 2007-2012 ska förhandlas fram efter utvidgningen. Nu ökar emellertid trycket från nettobetalarna, att CAP-reformen och regionalstöden ska omförhandlas redan innan de nya länderna antas som medlemmar år 2004.
EU-kommissionen har gärna betonat, att den förestående utvidgningen av EU och reformbehovet av EU:s gemensamma lantbrukspolitik CAP är två skilda saker. Oviljan att medge sammanhanget är förståelig, för kommissionen vill inte riskera en konflikt med agrarlobbyn. En växande skara tredskande finansministrar är illa nog.
Men åtminstone Holland, Danmark, Tyskland, Storbritannien och Sverige anses stå för positionen, att utvidgningsförhandlingarna påverkas av utformningen av den gemensamma lantbrukspolitiken.
Samtidigt protesterar flera kandidatländer mot det orättvisa i att de inte får fullt stöd från första början. Fortsätter det nya lägret att kräva lika behandling för alla, ökar trycket på reformer ännu mer.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab