|
18.6.2010 / Landsbygdens Folk
EU-expertgrupp föreslår märkning av mjölkprodukter
EU:s högnivågrupp för mjölk har slutfört sitt arbete. I sin rapport rekommenderar gruppen sju konkreta åtgärder för att förbättra mjölkproducenternas positioner i framtiden. Bland annat borde mjölkprodukter förses med en märkning för bättre produktidentifikation.
Högnivågruppen ger EU-kommissionen följande rekommendationer:
- Avtal mellan mjölkproducenter och förädlare. Skriftliga förhandsavtal rekommenderas. Kommissionen borde enligt experterna utarbeta riktlinjer med förslag till avtal som täcker fyra huvudaspekter - pris, mängd, tidsschema och varaktighet. Medlemsländerna kunde eventuellt föreskriva obligatoriska avtal. Expertgruppen rekommenderar en minimilängd för avtalen på ett år samt en uppsägningstid på ett halvt år.
- Bättre förhandlingsposition för producenter. Det borde bli möjligt för mjölkböndernas producentorganisationer att gemensamt förhandla om såväl avtalsvillkor som priser. En sådan bestämmelse kan göras permanent eller tillfällig och bör granskas regelbundet.
- Branschorganisationernas roll. Kommissionen bör undersöka om någon av de nuvarande bestämmelserna för branschorganisationer inom frukt- och grönsakssektorn kan tillämpas på mjölkbranschen.
- Öppenhet inom leveranskedjan. Expertgruppen rekommenderar att EU förstärker sin kontroll av prisbildningen för livsmedel inom hela livsmedelskedjan. Eurostat och medlemsländernas statistikbyråer borde tillhandahålla mer information om exempelvis mängden av mjölkprodukter.
- Marknadsåtgärder och terminsavtal. EU-kommissionen borde vid sidan av de nuvarande instrumenten intervention, privat lagerhållning, exportbidrag, överväga instrument som är förenliga med WTO:s gröna box (stöd utan begränsningar). Avsikten är att minska de starka fluktuationerna i inkomstnivån. Varuterminsavtal ses som ett nyttigt och kompletterande instrument i detta hänseende.
- Handelsnormer och ursprungsmärkning. Kommissionen bör undersöka olika möjligheter att märka mejeriprodukter med produktionsort samt utveckla en tydlig märkning för andra varor som imiterar mjölkprodukter.
- Innovation och forskning. Expertgruppen vill att kommissionen ska lägga fram förslag till bättre resurser för forskning, innovation och utveckling. Framför allt bör mjölksektorn få nya möjligheter till finansiering via landsbygdsstöden och EU:s ramprogram för forskning. De berörda parterna bör fastställa entydiga forskningsprioriteringar för mejerisektorn för att förbättra samordningen mellan medlemsländernas och EU:s forskningsprojekt.
Agrarkommissionär Dacian Cioloş välkomnar expertgruppens rapport, som färdigställdes i början av veckan. Enligt Cioloş ska rapporten nu bli föremål för en noggrann granskning.
Expertrapporten kommer att diskuteras av EU:s jordbruksministrar i juli. Den ska också skickas till EU-parlamentets jordbruksutskott.
Högnivågruppen tillsattes under fjolåret av EU-kommissionen som en reaktion på mjölkkrisen. Gruppen har hållit tio möten mellan oktober 2009 och juni 2010.
|
|