|
18.6.2010 / Landsbygdens Folk
Frankrike och Tyskland samordnar sina CAP-intressen
Tyskland och Frankrike ska bilda gemensam front inför nästa jordbruksreform. De båda ländernas jordbruksministrar Ilse Aigner och Bruno Le Maire har enats om att lägga fram ett gemensamt CAP-förslag till hösten.
Det fransk-tyska samarbetet sker på såväl minister- som producentnivå. Ländernas producentrörelserna har de facto hunnit först med att enas om prioriteterna för den europeiska jordbrukspolitiken efter år 2013. Producentorganisationerna kräver en stark jordbrukspolitik och vänder sig mot en utjämning av stödnivåerna i EU.
EU:s tunga producentbasar, tysken Gerd Sonnleitner (DBV) och hans franske kollega Jean-Michel Lemétayer (FNSEA), träffades nyligen i Berlin för att jämka samman sina synpunkter och krav på den framtida jordbrukspolitiken. Enligt den gemensamma kommunikén är det centrala kravet en fortsatt stark jordbrukspolitik med rimlig finansiering. Den framtida jordbruksbudgeten bör hålla samma volym som tidigare.
Med eftertryck motsätter sig DBV och FNSEA en utjämning av de direkta stöden inom EU. Den nationella tilldelningen bör i stället rikta sig efter objektiva kriterier som produktionsförhållanden och köpkraft.
Tanken på en enhetlig stödnivå inom EU förefaller att ha trögt före. Generaldirektoratet för jordbruk i Bryssel uppges ha frångått tanken på en flatrate, som därmed inte heller kommer att föreslås av kommissionen. Det anses osannolikt att ministerrådet och EU-parlamentet skulle kräva ett sådant tillägg då förslaget ställs fram. Generaldirektoratet vill ändå minska klyftorna mellan medlemsländerna och söker därför febrilt lämpliga kriterier att gå efter.
De franska och de tyska producenterna är ense om om hur marknaden borde regleras i framtiden. Parterna efterlyser en flexibel styrning för volatila marknader. Termer som nämns är offentlig krisintervention samt en option på privat lagerhållning för vissa produkter. På önskelistan står också exportbidrag inom ramen för WTO-reglerna samt en förstärkning av jordbrukarnas ställning inom livsmedelskedjan, exempelvis via producentsammanslutningar.
Producentorganisationerna vill stärka landsbygdsstödens inriktning på jordbruket. Kärnpunkter är investeringsstöd, utjämningsbidrag och miljöåtgärder för jordbruket. Både Sonnleitner och Lemétayer betonar betydelsen av en samstämmig fransk-tysk axel för vidareutvecklingen av jordbrukspolitiken. Lemétayer uppmanar regeringarna i Paris och Berlin att följa producenternas exempel och jämka samman sina positioner.
De båda producentbasarna träffade senaste fredag de båda ländernas jordbruksministrar Ilse Aigner och Bruno Le Maire för diskussioner. Enligt den tyska ministern Ilse Aigner, har regeringarna planer på att utveckla gemensamma tysk-franska förslag före hösten.
Aigner uppger att hon kommer att fortsätta med sina konsultationer på EU-nivå. Efter besök i Polen, Finland, Danmark och Spanien, ska Aigner härnäst träffa jordbruksministrarna i Italien, Ungern, Rumänien, Storbritannien, Irland, Lettland och Litauen.
I sin gemensamma kommuniké varnar DBV och FNSEA för åtgärder som är ägnade att försvaga eller splittra den gemensamma jordbrukspolitiken. Organisationerna konstaterar att EU-jordbruket har en omfattande reformprocess bakom sig. Den närapå fullständiga marknadsorienteringen med frikopplade direktstöd har ännu inte hunnit köras in i alla medlemsländer. Nationella spelrum förekommer fortfarande, vilket tar sig uttryck i vissa landsvisa egenheter.
Parterna efterlyser en fullständig frikoppling av gårdsstöden i alla medlemsländer. Kravet konkretiseras med ett förslag som går ut på att man frångår den historiska modellen för beräkning av gårdsstöden. I stället eftersträvas andra kriterier som inte snedvrider konkurrensen.
Samtidigt vill DBV och FNSEA behålla en specifik koppling för ogynnsamma områden. Parterna förespråkar bland annat en flexiblare användning av artikel 68 i bestämmelserna för direktstöd. Detta ska öka spelrummet för mer stöd till jordbruk under särskilda förhållanden.
|
|