Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
18.6.2010 / Landsbygdens Folk
EU inför strikta regler för hållbara biobränslen
EU-kommissionen har fastställt specifika krav för hållbara biobränslen. Ett certifieringssystem ska framöver gälla för alla typer av biobränslen, också sådana som importeras till EU. Reglerna ingår i riktlinjerna för direktivet om förnyelsebar energi, som börjar tillämpas i december.
Ett viktigt kriterium för hållbara biobränslen är att de betydligt minskar utsläppen av växthusgaser, anser kommissionen. De får inte härstamma från skogar, våtmarker eller naturskyddsområden. Enligt kommissionen är EU:s bestämmelser för biobränslen de strängaste i världen och fyller kraven för alla miljönormer.
I direktivet från år 2009 om förnyelsebar energi, fastställs att andelen förnyelsebar energi i EU ska stiga till 20 procent av energiförbrukningen år 2020. Varje medlemsland måste nå ett individuellt, nationellt mål för den totala andelen.
Till de förnyelsebara energikällorna räknas fast biomassa, vindkraft, solenergi, vattenkraft och biobränslen. De vanligaste typerna av biobränslen är bioetanol av spannmål eller socker, samt biodiesel från oljeväxter, blandade med fossila bränslen. Direktivet omfattar enbart biobränslen som uppfyller EU:s hållbarhetskrav.
EU:s energikommissionär Günther Oettinger konstaterar att biobränslen spelar en viktig roll för en hållbar utveckling. Biobränslen blir det viktigaste alternativet till bensin och diesel inom transportsektorn, som står för 20 procent av utsläppen av växthusgaser i EU.
Oettinger räknar med att EU:s certifieringssystem kommer att stimulera regioner utanför EU att höja sina egna normer. Detta är logiskt, eftersom biobränslen som exporteras till EU måste fylla samma stränga krav som EU:s egna bränslen.
Direktivet om förnyelsebar energi är starkt fokuserat på hållbarhetskriterier för biobränslen och de åtgärder som ska användas för att kontrollera att enbart hållbara biobränslen används inom EU. I praktiken ska kommissionen uppmuntra industrin, regeringar och icke-statliga organisationer att inrätta frivilliga system för certifiering av hållbara biobränslen.
Ett av huvudkriterierna är att systemen kontrolleras av oberoende granskare som kontrollerar hela produktionskedjan, från jordbrukaren och kvarnen till handeln och de företag som levererar bränsle till tankställen. I kommissionens meddelande anges standarder som ska garantera att själva granskningen också är tillförlitlig och objektiv.
Kommissionen inskärper att biobränslen inte får framställas av råmaterial från tropiska skogar eller nyligen avskogade områden, dränerade torvmarker, våtmarker eller områden med stor biologisk mångfald.
Eftersom certifieringen också gäller importerade biobränslen, preciserar kommissionen sin inställning till palmolja. En skog som röjs för att ställas om till palmoljeplantage, motsvarar inte hållbarhetskraven, preciserar kommissionen.
EU förutsätter att hållbara biobränslen måste minska utsläppen av växthusgaser i omfattande utsträckning. I praktiken krävs en minskning med minst 35 procent, jämfört med fossila bränslen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab