Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
4.6.2010 / Landsbygdens Folk
Besvärligt vårbruk i västra Nyland, lugnt läge i Österbotten
- Det har varit ett mycket besvärligt vårbruk i år och under mina tjugofem år som rådgivare har jag aldrig sett en så svår övervintring, säger Jan Grönholm, växtodlingsrådgivare för västra Nyland vid Nylands Svenska Lantbrukssällskap.
Mycket snö och ingen tjäle gjorde att allt vatten rann ner i marken. Speciellt i styva jordar är det här ett problem. På ställen där det såtts för tidigt har brodden börjat gulna. Markerna är våta och på många åkrar står det ännu vatten i svackorna.
- Ingen gröda kommer upp på tillslammade platser på lerjordarna, säger Grönholm. Men på mojordarna i Tenala ser det däremot bättre ut.
För ett par veckor sedan slog ett mycket kraftigt oväder till i Bjärnå. De regnmängder som uppmättes i området varierar från 25 till 80 millimeter och efter ovädret har 1.600 hektar anmälts som skördeskadat. Ovädret tangerade även norra Tenala där regnet ställvis uppmättes till trettio millimeter på femton minuter.
Sådden i västra Nyland är försenad med två veckor eller mer och i hela Nyland finns osådda marker. Många av lerjordarna är ännu våta och många bönder har bytt från raps till rybs. Många har också minskat på arealerna med sena vetesorter och i stället valt att göra naturvårdsåkrar eller så gröngödslingsvall.
- Speciellt lerjordar mår gott av att vara ett par år i gröngödslingsvall, säger Grönholm. Det är bra för strukturen och med spannmålspriserna i botten är det heller inte lockande att så sent i struktursvaga områden.
Gällande övervintringen säger Grönholm att marken varit mild och tinat upp under lös snö, vilket resulterat i att snömögel trivts bra och dödat många fält. En del bönder har tvingats harva upp sitt höstvete. Däremot har det ännu inte förekommit några skadedjur; varken jordloppor i oljeväxterna eller löss i spannmålen.
Landsbygdssekreteraren i Raseborg, Mårten Engberg, uppskattar att de anmälda övervintringsskadornas areal i kommunen uppgår till åtta hektar. Flera jordbrukare har sått om mindre arealer höstsäd utan att göra skördeskadeanmälan.
- Hittills har det kommit in två anmälningar om övervintringsskador och efter hagelskuren en anmälan, säger Engberg. I norra Tenala spolades vissa arealer helt bort av störtregnet för ett par veckor sedan. Ännu finns osådda arealer och många av de som fått sina arealer skadade kommer att så gröngödslingsvall eller låta åkern ligga i grönträda.
Susanne Mäkelä, landsbygdssekreterare på Kimitoön, säger att störtregnet och hagelskurarna i Bjärnå även drabbade delar av Kimitoön.
- Vissa talar om trettio millimeter på en halvtimme, medan andra talar om femtio, säger hon. Det här är det enda störtregn som stört, men annars har det småregnat hela tiden och det har varit bekymmersamt att få det sått. Vissa säger att det ännu är så vått att man inget kan göra.
Hittills har tio skördeskadeanmälningar lämnats in, men Mäkelä förväntar sig fler. Enligt anmälningarna har 120 hektar skadats, varav hälften uppges vara totalförstört.
- Hur mycket som sås om beror på hur åkrarna torkar upp, säger hon. Om man inte sår om kan man som alternativ anmäla arealen som tillfälligt icke-odlad eller låta den ligga i svartträda för att exempelvis bekämpa svåra ogräs på åkern.
I Österbotten är läget betydligt lugnare. Växtrådgivare Bertel Riska vid ProAgria, Österbottens Svenska Lantbrukssällskap, kan endast berätta om ett begränsat lokalt skyfall, som dock slagit hårt till mot en enda jordbrukare, i Kronoby. Området består av torra jordarter och uppemot tio hektar hade såtts när ovädret kom. Uppskattningsvis en fjärdedel av den arealen skadades.
För övrigt uppskattar Riska att en knapp femtedel av arealerna såtts i Kronoby och i kustbyarna. Så sent som i onsdags fanns ännu fält med vatten mellan plogtiltorna.
Enligt Maria Björkgård, vikarierande landsbygdssekreterare i Kronoby, Patrik Nedergård, biträdande landsbygdssekreterare i Korsholm och Johannes Nylund, landsbygdssekreterare i Närpes, har inga skördeskadeanmälningar lämnats in i dessa kommuner. I Korsholm och Närpes är det mesta också sått vid det här laget.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab