Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 4.12.2024
 Grattis Barbro, Barbara
21.5.2010 / Landsbygdens Folk
Hetsig ministerdiskussion om Mercosur
Jordbruket får inte på nytt bli slagträ i internationella frihandelssamtal. Nej tack till Mercosur, var budskapet från de flesta delegationer då EU:s jordbruksministrar på måndagen hade tillfälle att säga sin mening om förhandlingarna med den sydamerikanska Mercosurgruppen.
EU-länderna var bland annat sura över att ha blivit tagna på säng. Ministrarna kritiserade EU-kommissionen för att man annonserade ut de återupptagna Mercosurförhandlingarna utan att på förhand konsultera medlemsländerna.
Frankrike hade redan senaste vecka samlat ihop en proteströrelse mot kommissionens förhandlingsinitiativ. Till gruppen anslöt sig bland annat Finland, Grekland, Irland, Luxemburg, Österrike, Polen och Ungern. Senare har flera andra länder anslutit sig.
Enligt irländska källor skulle endast tre av EU:s 27 jordbruksministrar ha yttrat sig odelat positivt för nya förhandlingar med Mercosur. De flesta delegationer fruktade att ett frihandelsavtal ska resultera i raka rör för billigt nöt-, gris- och fågelkött in i EU.
Frankrike vill inte ha några förhandlingar alls, eftersom en frihandeln med Mercosur utgör ett svårt hot mot det franska och europeiska jordbruket. Den tyska delegationen ansåg att EU bör gå med på förhandlingar, eftersom förhandlingar är bättre än blockad. Men också tyskarna varnade för de negativa följderna för Europas jordbruk, eventuellt också för miljön.
Framför allt uppmanades kommissionen till vaksamhet i förhandlingarna och särskild återhållsamhet inom de sensibla sektorerna kött och socker.
Irland varnade för farlig konkurrens från Sydamerika, framför allt inom sektorn för nötkött, där irländarna kan få en svår sits. Irland står redan nu på krigsstigen med Brasilien. Den irländska producentorganisationen IFA tog initiativet till EU:s nuvarande nötköttembargo mot Brasilien.
Italien uttryckte oro över att också den europeiska frukt- och grönsaksproduktionen kan hotas av billiga produkter från Sydamerika.
Den nya brittiska jordbruksministern Caroline Spelman höll däremot en låg profil under diskussionen, liksom hennes danske kollega Henrik Hoegh.
Nederländerna och Tjeckien hade mindre negativt att förtälja i förhållande till andra delegationer. Men också dessa två länder underströk att kommissionen inte får överskrida sitt förhandlingsmandat.
Jordbrukskommissionär Cioloş höll med om kravet på en konsekvensbedömning av följderna av ett frihandelsavtal för jordbruket och försökte låta övertygande i sin försäkran om kompensation för den europeiska jordbrukssektorn.
- Vi kommer att följa förhandlingarna ingående och försvara de europeiska producenternas intressen. Vi måste ta tillvara och bygga på alla resurser som över lång tid har investerats i jordbrukssektorn.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab