|
14.5.2010 / Landsbygdens Folk
EU-parlamentet föreslår grundnivå för djurskyddet
EU-parlamentet har antagit den svenska folkpartisten Marit Paulsens resolution om en fortsatt utveckling av djurskyddet inom EU. Förslaget syftar till en gemensam djurskyddslagstiftning inom gemenskapen. Men enskilda medlemsländer skulle samtidigt förbjudas att använda strängare lagar.
Förutom krav på skärpta kontroller, föreslår Paulsen en bred, europeisk djurskyddslag, ett samordnat EU-nätverk av djurskyddscenter och ett bättre grepp om användningen av antibiotika inom djurhållningen.
Enligt den ansvariga kommissionären John Dalli, har kommissionen redan tagit fasta på Paulsens förslag, som kommer att utgöra en av hörnpelarna i EU:s nya djurskyddsplan för åren 2011-2015.
Men Paulsens förslag får också kritik, eftersom en gemensam ramlag om djurskydd kan sänka nivån för djurvälfärden i länder som redan har en sträng nationell lagstiftning. Nationell lagstiftning får inte sträcka sig utöver ramlagen.
I bland annat Sverige och Finland kan den nya ramlagen tvinga fram en urvattning av de stränga nationella föreskrifter som redan är på plats.
Sten Stensson, som är ordförande för Djurskyddet Sverige medger att EU-parlamentets resolution innehåller en rad viktiga åtgärder som skulle förbättra skyddet för djuren i EU.
- Men en harmonisering av djurskyddet i hela EU skulle innebära en oacceptabel sänkning av det svenska djurskyddet, understryker Stensson.
Stenssons organisation uppmanar nu jordbruksministern att inte sälja ut det svenska djurskyddet i utbyte mot att höja EU:s nivå.
Enligt Stensson borde en miniminivå för djurskyddet harmoniseras i EU. Men det är galet om ett föregångsland som Sverige ska tvingas att sänka sin nivå, tillägger han.
I resolutionen föreslår parlamentet att en "gemensam grundläggande nivå för djurskyddet i Europeiska unionen" ska inrättas för att säkerställa en fri och rättvis konkurrens på den inre marknaden.
För att se till att lagstiftningen om djurskydd verkligen följs, kräver ledamöterna tillräckliga budgetresurser. Detta ska se till att kommissionen kan övervaka och följa de framsteg som görs när det gäller genomförande av lagstiftningen.
EU-parlamentet anser vidare att importerade produkter ska uppfylla samma djurskydds- och djurhälsokrav som gäller för EU-producenter.
Parlamentarikerna välkomnar den kraftigt minskade användningen av antibiotika som en följd av EU-förbudet mot användning av antibiotika som tillväxtbefrämjande medel.
Parlamentet vill inrätta ett europeiskt nätverk av referenscentrum för djurskydd, vilket också kommissionen har föreslagit. Nätverkets huvuduppgift skulle vara att ge stöd och utbildning för aktörer inom livsmedelskedjan och underlätta tester av ny teknik.
|
|