|
7.5.2010 / Landsbygdens Folk
EU återupptar Mercosur-samtal
EU-kommissionen vill återuppta samtalen om ett frihandelsavtal med den sydamerikanska tullunionen Mercosur. Enligt handelskommissionär Karel de Gucht har tiden igen blivit mogen för förhandlingar. De senaste samtalen avbröts som resultatlösa år 2004.
Intresset för förhandlingar har ökat på båda sidor om Atlanten till följd av stilleståndet i Doharundan. EU vill sätta fart på exporten av varor och tjänster till de dynamiska marknaderna i Sydamerika, medan Mercosur framför allt vill exportera jordbruksprodukter.
Den senaste förhandlingsrundan mellan EU och Mercosur (Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay) inleddes för mer än tio år sedan. Hösten 2004 var parterna rätt nära ett avtal, men förhandlingarna strandade några månader senare.
EU är Mercosurländernas viktigaste handelspartner med 20,7 procent av tullunionens sammanlagda utrikeshandel. Handelsutbytet mellan EU och Mercosur steg senaste år till 62,3 miljarder euro.
EU-kommissionen förväntar sig en ekonomisk nytta av ett avtal till ett värde av 4,5 miljarder euro per år. Mercosur kan räkna med en motsvarande nytta, om förhandlingarna denna gång leder till resultat.
Mercosurländernas stora intresse att exportera jordbruksprodukter betraktas fortfarande med misstro av de europeiska producentorganisationerna. Bland annat kunde EU-importen av nötkött och fågelkött från Brasilien och Argentina öka starkt om ett avtal blir verklighet.
Den europeiska grissektorn fruktar också ett förhöjt tryck på grispriserna om EU-producenterna måste konkurrera med sydamerikanska leverantörer på sin hemmamarknad. Som resultat av ett Mercosuravtal skulle EU sannolikt importera betydligt mer etanol från Brasilien.
På producentorganisationerna i Bryssel togs beskedet om att förhandlingarna om ett EU-frihandelsavtal med Mercosur återupptas emot med bestörtning.
- Vi är mycket besvikna, säger Shellby Matthews på Copa-Cogeca i Bryssel. Det här kommer att ha mycket negativa konsekvenser för jordbruket i EU.
Bedömningen är också att det går snabbt.
- De kom mycket långt i förhandlingarna senast, så det kan ta ett eller två år nu att ro dem i land, konstaterar Matthews, huvudansvarig för CAP och WTO på Copa-Cogeca.
- Så samtidigt som vi hotas med nedskärningar i jordbruksbudgeten, klubbas vi också med liberalisering.
Analytiker i Bryssel ser en trend för att EU ger drastiska eftergifter till handelspartner inom vissa sektorer, såsom jordbruk, medan man hoppas att den europeiska industrin vinner på att regler kring bl.a. offentlig upphandling och servicesektorn luckras upp.
- Det står helt klart att EU-kommissionen räknar med förluster för det europeiska jordbruket, mest vad gäller alla köttprodukter, säger Matthews på Copa-Cogeca.
|
|