|
23.4.2010 / Landsbygdens Folk
EU komplicerar handeln med timmer och trävaror
EU-institutionerna sjuder av aktivitet i vårsolen och inte ens flygförbudet har lagt sordin på Europaparlamentet, som mobiliserar en kamp för ett förbud mot olagligt avverkat timmer. Förslaget har nu nått en avgörande vändning då parlamentet yrkar på kriminalisering för försäljning av olaglig trävara, på ett certifieringssystem som ska täcka hela kedjan av aktörer på marknaden, också retroaktivt, och som ska gälla alla slags produkter, inklusive trämassa och papper.
Avsikten är att stävja handeln med träprodukter från oreglerad avverkning i tropiska skogar, men åtgärderna som föreslås gäller både importerade produkter och virkesproduktion inom EU. De gröna parlamentarikerna leder initiativet till ett totalförbud och de har ett visst stöd i alla politiska grupper.
Särskilt aktiva i frågan är politiker från Storbritannien, Nederländerna, Danmark och Spanien, både europaparlamentariker och ministrar, medan en del av finländarna, svenskarna, tjeckerna och polackerna oroar sig för följderna för pappers-, såg- och möbelindustrin och vill tona ned förslaget.
Det är bäddat för en finländsk batalj i och med att Satu Hassi från De Gröna antagligen tar ledningen för Europaparlamentets förslag och arbetar för en sträng reglering. Rykten i Bryssel den här veckan gör gällande att Hassi tar över, ifall den brittiska ledamot som nu är parlamentets så kallade rapportör för illegalt timmer blir invald i parlamentet i Storbritannien i valet i maj.
Hassi är ett moln på de övriga finländarnas vårhimmel. Senast för några månader sedan avfärdade de finländska jord- och skogsbrukstjänstemännen öppet Europaparlamentets förslag som befängda och trodde att frågan lösts då jordbruksministerrådet tidigare i år gick på finländarnas linje och beslöt att lagligheten för avverkat timmer kan styrkas genom ett förfarande som motsvarar den finländska skogsbruksanmälan.
Fullständig oenighet råder om omfattningen av problemet med virke och trävaror som härrör från oreglerad avverkning i länder utanför EU. Enligt vissa bedömningar härstammar bara en procent av träprodukterna på EU-marknaden från tropiska områden och enligt EU-kommissionen är det är svårt att uppskatta vilken andel som är olagligt avverkad, eftersom verksamheten sker i hemlighet. Dock står det klart att oreglerad avverkning inte sker inom EU i någon betydande mån.
De gröna europaparlamentarikerna citerar siffror som visar på 20-40 procent oreglerad avverkning av världsproduktionen av industrivirke, men oreglerad verksamhet innebär inte nödvändigtvis att verksamheten är lagstridig i ursprungslandet.
Parlamentets krav på ett påföljdssystem för handel med olagligt timmer skulle leda till den sällsamma situationen att den rättsliga prövningen inom EU borde beakta lagstiftningen i tredje länder och tillämpningen av internationella avtal där.
- Om ens hälften av dessa förändringar går igenom, komplicerar det handeln med trävaror alldeles oerhört, berättar Christofer Fjellner, europaparlamentsledamot för det svenska Moderata Samlingspartiet.
- Särskilt oroväckande är att de flesta aktiva i frågan i parlamentet ställer sig väldigt negativa till handeln med trävaror.
Debatten om olagligt timmer inleddes för ett och ett halvt år sedan då EU-kommissionen gick ut med ett förslag om fastställande av skyldigheter för verksamhetsutövare som enligt den officiella svenska översättningen "släpper ut" timmer och trävaror på marknaden, d.v.s. importerar eller producerar allt som härrör från trä.
Själva problemet med olaglig avverkning vill EU-kommissionen stävja genom andra internationella åtgärder; FN:s skogsforum, regionala processer för hållbart skogsbruk och bilaterala samarbetsavtal.
Europaparlamentet vill utöka det här systemet för att påvisa timrets ursprung med ett uttryckligt förbud mot illegalt timmer enligt amerikansk modell och straffrättsliga, administrativa och ekonomiska sanktioner mot de leverantörer som bryter mot förbudet.
På frågan om kommissionen insett vilket handelshinder EU är i färd med att upprätta för alla trä- och pappersprodukter, skrattade man den här veckan gott vid Generaldirektoratet för Handel:
- Jag betvivlar att Europaparlamentet kan hävda sig i det här, konstaterade EU-kommissionens språkrör Antonie Kerwien.
- Vi kommer att på alla sätt försöka undvika att införa en oproportionerlig börda på leverantörerna.
Frågan kompliceras av att reglerna inom Världshandelorganisationen WTO förbjuder att man skiljer mellan förfaranden för träprodukter inom EU och från tropiska länder. Eftersom den så kallade Doha-rundan inom världshandelsförhandlingarna helt avstannat, kan reglerna inte ändras till att omfatta hållbarhetskriterier för produkter från förnybara källor.
Europaparlamentet röstar om timmerförslaget i juli och tar sedan en ny dust med medlemsländerna i höst. Systemet inrättas tidigast nästa år. Källor uppger att parlamentet ämnar hålla fast vid ett totalförbud för olagligt timmer inom EU, medan sanktionsnivåerna ännu är förhandlingsbara.
- En förnybar produkt riskerar beläggas med mera begränsningar än plastprodukter! utbrister Christofer Fjellner, som i frågan långt för de nordiska skogsägarnas talan.
|
|