Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
1.2.2002 / LF
Nu börjar dragkampen om euromiljarderna
På onsdagen presenterade EU-kommissionen utgångspunkterna för de förhandlingar som siktar på att öppna EU för tio nya länder. Det förestår en hård dragkamp om hur miljarderna för den europeiska landsbygden ska fördelas.
De tio nykomlingarna väntar otåligt på att få tillgång till EU:s kassakista, medan de gamla medlemsländerna inte gärna vill pruta på sina gamla förmåner. EU-kommissionen har givit ett bud, som inte alls faller de nya kandidatländerna i smaken.
De nya länderna får nöja sig med 25 procent av direktstödet vid inträdet år 2004. Sedan höjs stöden successivt med fem procent per år. Först år 2013 gäller principen om lika stöd för alla EU-länder.
De nya medlemsländerna kommer inte stillatigande att nöja sig med Fischlers bud. Kandidaterna kräver ett fullt stöd från första början, eller åtminstone en högre procent som utgångspunkt. Indignerade protester från framför allt Polen och Ungern har redan hörts.
I stället för direktstöd vill EU-kommissionen satsa på landsbygdens utveckling. Jämfört med de nuvarande femton länderna, erbjuds de nya medlemsstaterna ett femtioprocentigt komplement för landsbygdsutvecklingen. Vad gäller de regionala stöden får de nya länderna emellertid se fram emot en ny jobspost. Där de nuvarande medlemsländerna i medeltal får lyfta 231 euro per capita, får de tio kandidatländerna inte mer än 137 euro.
Vid presentationen av kommissionens finansieringsstrategi framhöll kommissionären för utvidgningsfrågor, Günter Verheugen, att förslaget representerar den bästa möjliga kompromissen. Den balanserar på gränsen mellan vad de gamla länderna kan betala och vad de nya länderna har rätt att vänta sig.
För EU sitter i en ekonomisk fälla med sina kandidater. Den europeiska unionen saknar helt enkelt pengar för hundraprocentiga stöd till alla. Samtidigt aviserar de gamla medlemsländerna ett sjunkande intresse att ge ut ännu mer pengar för polska och ungerska bönder.
Nyckelfrågan är de direkta stöden till lantbrukarna. Direktstöden motsvarar i dag 60 procent av unionens lantbruksbudget på 44 miljarder euro. Skulle EU gå med på att betala fulla direktstöd till polska, ungerska eller tjeckiska lantbrukare från allra första början, spricker långtidsbudgeten med besked.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab