Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
14.4.2010 / SLC
Utlåtande om Forststyrelsens utredning om förutsättningarna för grundandet av Sibbo Storskogs nationalpark
kirjaamo.ym@ymparisto.fi
12.4.2010

TILL MILJÖMINISTERIET

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. har tagit del av Forststyrelsens utredning. Utredningen baserar sig på en punkt i regeringsprogrammet där det slogs fast att förutsättningarna för grundandet av Sibbo Storskogs nationalpark ska utredas. I sin utredning föreslår nu Forststyrelsen grundandet av en nationalpark som skulle bestå av marker som ägs av staten och kommuner i Sibbo Storskog och även av havsvikar i den s.k. Helsingfors-kilen i Östersundom.

Allmänt

Även SLC anser att Sibbo Storskog är ett unikt område som är väl värt att bevara med beaktande av alla aspekter på en hållbar utveckling.  Forststyrelsens utredning behandlar Sibbo Storskog som ett geografiskt område sett ur en ekologisk aspekt utan att beakta även ekonomiska, sociala eller kulturella synvinklar.

Sibbo Storskog är ett enhetligt jord- och skogsbruksområde i privat ägo med insprängda skyddsområden i statlig eller kommunal ägo. De privata skogsägarnas marker utgör ca 62 % av arealen. De offentligt ägda markerna består av många mindre områden, vars användning starkt påverkar de omkringliggande privata markerna. Utredningen beaktar inte de speciella förhållanden som råder inom och kring utredningsområdet och som skiljer Sibbo Storskog från andra nationalparker i Finland.

Forststyrelsens utredning tar entydigt ställning för en nationalpark. Denna åsikt färgar hela rapporten och ger en mycket partisk bild av hela utredningen.

Trots att utredningen inte på något sätt beaktar det privata skogsägandet föreslå man i de olika nationalparksalternativen att den splittrade nationalparken via samhällsplaneringen och buffertzoner ska göras mera enhetlig. Detta är i strid med de textdelar som talar för att de privata skogsägarna på frivillig väg kan besluta om sina marker.

I kostnaderna för de olika nationalparksalternativen har ingen kostnad för ersättningar av kommunernas mark beaktats. Inte heller kostnader för trafikarrangemang, samarbete mellan olika intressegrupper och annat dylikt har beaktats.

Det offentligt ägda området är mycket litet i förhållande till den användning man förväntar sig. Det betyder att de privata markerna runt de offentligt ägda kommer att beröras på ett påtagligt sätt.

Samarbetsnätverket Sibbo Storskog

Sibbo Storskog är ett av sju samarbetsnätverk inom METSO-programmet som beviljats finansiering av miljöministeriet år 2009 och det enda som markägarna tagit initiativ till. Även Forststyrelsen är med i nätverket. Området består av ca 7 100 hektar fördelat på 150 skogsägare. Målsättningen är att Sibbo Storskog utvecklas till ett modellområde för samverkan mellan olika typer av skogsägare och en mosaik av olika skyddsnivåer. Samarbetsnätverkets målsättning är att skydda värdefulla biotoper och områden inom Sibbo Storskog som ett enhetligt skogsområde i bästa samförstånd på frivillig grund.


Sättet med vilket skyddet bör förverkligas

SLC framhåller betydelsen av att markägarnas synpunkter beaktas då man diskuterar Sibbo Storskogs framtid. Forststyrelsen och kommunerna borde inte binda upp sig till att grunda en nationalpark utan att höra och lyssna på markägarna.

SLC anser att ovan beskrivna samarbetsnätverk är ett klart bättre alternativ att skydda Storskogen än bildandet av nationalpark. Nya metoder och modeller för ett frivilligt och modernt naturskydd har efterlysts. Samarbetsnätverket utgör en utmärkt möjlighet att förverkliga detta.

Hela naturskyddet i Finland skulle vara betjänt av att samarbetsnätverket och dess förslag ges en rejäl chans. En lösning som har tagits fram på frivillig bas, med beaktande av samtliga intressegruppers önskemål, uppfyller de krav och förhoppningar som ställs på modernt beslutsfattande.


Avslutning

De offentligt ägda markerna är i dag i huvudsak naturskyddsområden enligt naturvårdsla-gen. En nationalpark skulle inte förbättra naturskyddet.

Den största delen av rekreationsbruket är idag närrekreation. Med utsikter om större befolkning kring Storskogen kommer denna form av rekreationsbruk att öka.  Forststyrelsens utredning utgår från en traditionell syn på nationalparken trots att behoven här är ett helt andra.

Kring och också delvis på området finns ett stort tryck på byggnation, främst i form av    bostäder. Det största trycket gäller de av Helsingfors stad annekterade områdena. De samhällsägda skyddsområdena är redan fredade från mera byggande. Genom att bara koncentrera utredningen på dessa områden förändras inte hotbilden.

Eftersom de offentligt ägda markerna är mycket splittrade och relativt små kommer ett bredare samarbete än vad som indikeras i utredningen att behövas på området.

Oberoende av vilken status området har bör tillräckligt mycket statliga budgetmedel och kommunala medel anslås för områdets utveckling och skötsel.

Utredningar av denna typ kräver en bedömning av konsekvenserna. Inga konsekvenser har utretts för de privata markägarnas näringsverksamhet, kostnaderna för kommunernas mark, för trafik på området osv. Innan några beslut i ärendet görs bör en konsekvensbe-dömning göras.

SLC anser således att en nationalpark inte bör grundas i Sibbo Storskog utan området bör skyddas i nödvändig grad genom åtgärder inom ramen för samarbetsnätverket Sibbo Storskog. Genom att i samarbete utveckla hela Sibbo Storskog uppnår man klart bättre de mål som i utredningen är uppställda för området.  

Ett alternativ kunde också vara att grunda ett  landskapsvårdsområde enligt naturvårdsla-gen på området.


SVENSKA LANTBRUKSPRODUCENTERNAS CENTRALFÖRBUND SLC R.F.

Helena Ålgars
jurist

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab