|
1.2.2002 / LF
Arrondering kan förbättras på frivillig väg
Små skiften är ett bekymmer för den som vill bedriva ett rationellt och effektivt jordbruk. Genom skiftesförrättningar på frivillig väg kan man avsevärt förbättra arronderingen på en gård.
För att få till stånd en bättre arronderingen i svenska Österbotten samarbetar ÖSL med lantmäteriverket inom ramen för ett utvecklingsprojekt. Utvecklingsprojektet utgör en del i kärnprojektet Lantbruk i Österbotten där lantbrukssällskapet är projektägare.
- Från TE-centralernas sida anser man att små åkerskiften är ett stort hinder för utveckling. Den österbottniska TE-centralen har inte på många år ägnat sig åt förmedling av statlig mark. Men nu har man lovat att ta upp den möjligheten på nytt för dem som är med i ett ägoregleringsprojekt, berättar ÖSL:s direktör Henrik Ingo.
Väinö Ylikangas, som är överingenjör vid lantmäteriverkets avdelning för markanvändningsutveckling, förklarar varför det är högaktuellt att försöka få fram större och enhetligare skiften.
- Jordbrukslägenheterna blir större från år till år. I medeltal växer de med en-två hektar varje år. Dessa tilläggsskiften är ofta små och befinner sig långt borta från gårdscentrum.
I de finskspråkiga delarna av södra och mellersta Österbotten har man redan kommit långt på väg med frivillig ägoreglering. Nu försöker man också få jordbrukarna i svenska Österbotten intresserade av ägoregleringar på frivillig väg.
De kartläggningar som lantmäteribyrån gör för att reda ut vilka möjligheter som står till buds för en frivillig ägoreglering kostar ingenting. Att få närmare information på ort och ställe är likaså gratis.
- Där det finns intresse och behov av en ägoreglering kan man räkna med ett kännbart statsstöd för de åtgärder som utförs, påminner Henrik Ingo. För till exempel den dränering som utförs i samband med en ägoreglering är stödet åtminstone dubbelt större än om en enskild jordbrukare söker stöd för en liknande åtgärd.
Den som önskar närmare information kan kontakta Guy Grannabba på Österbottens lantmäteribyrå eller Henrik Ingo på ÖSL.
|
|