|
26.3.2010 / Landsbygdens Folk
Arbetsgrupp föreslår längre arrendeavtal
Maximitiden för åkerarrende ska förlängas från tio till tjugo år. Det är en av de ändringar i jordlegolagen som en arbetsgrupp inom justitieministeriet föreslår. Arbetsgruppen föreslår också nya bestämmelser för att förbättra arrendatorns ställning, bland annat i situationer där arrendegivaren bryter mot villkoren i arrendeavtalet.
Långa arrendeavtal ska underlätta långsiktigt jordbruk och möjliggöra mer omfattande stödformer inom jordbruket, anser arbetsgruppen. Långa arrenden skulle också uppmuntra arrendatorerna att utföra grundliga förbättringar av åkrarna.
Enligt förslaget ska lagen innehålla bestämmelser om arrendatorns rätt att häva ett arrendeavtal på basis av ett väsentligt avtalsbrott. Till exempel ska arrendatorn vara berättigad att häva ett avtal om han eller hon inte kommer i besittning av arrendeområdet i enlighet med vad som har överenskommits eller om arrendeområdet inte är i det skick som det enligt avtalet bör vara.
Arbetsgruppen föreslår också att arrendetagaren i vissa situationer hos domstol ska kunna ansöka om tillstånd att säga upp ett tidsbestämt arrendeavtal eller överlåta det till någon annan. Med detta syftar man till att trygga arrendetagarens ställning. Det gäller särskilt vid långa avtalsförhållanden, där en orimlig situation kan uppstå om arrendatorn till exempel insjuknar och inte längre kan fortsätta idka jordbruk.
SLC och MTK har anmält avvikande åsikt till betänkandet. Det är främst på grund av att förslaget inte innehåller bestämmelser som ger arrendatorn rätt att säga upp arrendet eller arrendera marken vidare på grund av en förändrad situation.
Producentorganisationerna konstaterar i sin avvikande åsikt att arrendatorns uppsägningsrätt på sociala grunder visserligen har utvidgats. Det gäller till exempel ändringar i arbetsförmågan eller i familjeförhållandena. SLC och MTK anser i alla fall att arrendatorns rätt att säga upp ett avtal på sociala grunder inte skulle behöva fastställas i domstol.
Vidare påpekar producentorganisationerna att arrendatorn borde ha rätt att säga upp avtalet fem år efter att det har gjorts upp med ett års uppsägningstid samt varje gång en ny programperiod i EU börjar. Arrendering har blivit allt vanligare i vårt land, numera är en tredjedel av åkerarealen arrenderad.
|
|