|
26.3.2010 / Landsbygdens Folk
EU-utskott tar avstånd från avreglering av CAP
En fri marknad gagnar inte det europeiska jordbruket. Den senaste tidens prisstegringar och fluktuationer visar att stödåtgärder behövs också i framtiden. Det anser den europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) i ett utlåtande om CAP efter år 2013.
EESK har som första EU-institution presenterat sin vision för den gemensamma jordbrukspolitikens framtid. Därmed har kommittén i god tid föregripit EU-kommissionen, som offentliggör sina förslag först senare i år och nästa år.
Utskottet kunde nästan enhälligt anta sitt ställningstagande i den kontroversiella frågan - ett resultat som viceordföranden Seppo Kallio betecknade som historiskt.
Den nuvarande finansieringen av CAP löper ut år 2013. En fortsättning av jordbrukspolitiken diskuteras parallellt med förslagen till budgetreform efter år 2013.
EESK anser att en målsättning för jordbrukspolitiken måste slås fast innan man diskuterar de tillhörande politiska instrumenten och ekonomiska arrangemangen. Jordbrukspolitiken handlar om mer än bara fördelning av pengar, understryker utskottet.
Den europeiska jordbruksmodellen löper enligt utskottet fara att hamna i kläm under den tilltagande marknadsorienteringen. I livsmedelspriserna ingår exempelvis inte kostnaderna för de uppgifter som jordbrukarna sköter med avseende på miljöskydd och landskapsvård.
Om det inte blir någon ändring, kan många jordbrukare bli tvungna att ge upp sina gårdar till följd av det multifunktionella jordbruket, som Europa är så stolt över.
Klyftan mellan läpparnas bekännelse till den europeiska jordbruksmodellen och den dagliga realiteten blir allt större, förklarar rapportören Lutz Ribbe.
Utskottet betonar, att det måste bli ett slut på strävandet till en växande produktivitet till varje pris. Detta är de facto vad samhället i grund och botten inte vill ha, mot bakgrunden av förbuden mot gentekniskt förändrade organismer, hormoner och tillväxtfrämjande medel.
En sjättedel av alla arbetsplatser i Europa är direkt eller indirekt beroende av jordbruket. Om jordbruksproduktionen läggs ned, går också dessa arbetsplatser förlorade.
EESK uppmanar därför de europeiska politikerna att trygga en uthållig jordbrukssektor som erbjuder en tillräcklig inkomst.
Utskottet hänvisar till att EU-fördraget förutsätter att jordbrukspolitikens mål är en stabilisering av marknaden. En dramatisk reducering av stabiliseringsinstrumenten har emellertid medfört spekulation och prisfluktuationer.
Konsumenterna drar ingen nytta av denna utveckling, då konsumentpriserna inte har sjunkit. Mot denna bakgrund måste stödåtgärderna bibehållas eller byggas ut.
Likaså har en stark koncentration inom livsmedelshandeln givit handeln en oproportionellt stark förhandlingsposition. Jordbrukarna kan inte längre kräva ett bestämt pris. De priser som erbjuds, måste accepteras.
Utskottet kräver därför att EU-kommissionen ska tvinga fram en genomskinligare prisgestaltning och samtidigt granska de metoder som används då parterna förhandlar om kontrakt.
|
|