Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 4.12.2024
 Grattis Barbro, Barbara
19.3.2010 / Landsbygdens Folk
Griskött från Brasilien stannar utanför EU
Brasilien vill börja exportera griskött till EU, men Bryssel säger nej. Europeiska kontrollörer har på ort och ställe fastställt att de lokala kontrollerna inte håller måttet. Man utesluter inte att grisköttet kan innehålla tillväxthormoner som är förbjudna i EU.
Kontrollörer från EU:s livsmedels- och veterinärmyndighet FVO besökte förra hösten ett flertal grisproducenter i Brasilien. Enligt kontrollörerna höll livsmedelshygienen och -säkerheten i stort sett en rimlig nivå.
Brister noterades däremot i de övervakningsrutiner som gäller för den hormonfria grisproduktionen för export. Kontrollörerna konstaterar att det inte finns några garantier för att de djur som exporteras inte kommer i beröring med det förbjudna tillväxthormonet ractopamin.
Brasilien har under de senaste 20 åren utvecklats till en av världens största producenter av griskött. Landet producerar årligen över tre miljoner ton griskött, varav en femtedel exporteras. Största delen av exportköttet går till Ryssland, Hongkong och Ukraina.
Som en följd av EU-kontroller år 2002 har den europeiska marknaden förblivit stängd. Förra året bjöd landets jordbruksministerium in europeiska inspektörer för att granska en integrerad produktionskedja som har inrättats speciellt med tanke på EU:s krav. Men EU-kommissionen anser att brasilianarna måste ordning på hormonproblemet och dessutom undanröja vissa djurskyddsförbehåll innan en eventuell import alls kan diskuteras i Bryssel.
Enligt EU-kommissionen står för övrigt inga principiella hinder i vägen för en import av griskött från Brasilien. Man betonar i alla fall att samtalen rör sig på ett ytterst preliminärt plan utan några konkreta målsättningar.
Inom tio år vill Brasilien utöka sin marknadsandel för griskött till 21 procent av världsmarknaden, uppger en talesman för landets jordbruksministerium.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab