Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 4.12.2024
 Grattis Barbro, Barbara
12.3.2010 / Landsbygdens Folk
Oenhetliga koncept för EU-krisstödet för mjölk
EU-kommissionen beviljade senaste sommar ett extra krisstöd på 300 miljoner euro för mjölkproducenterna. Medlemsländerna har valt vitt skilda kriterier för hur stöden ska fördelas till producenterna. I Finland ska stödet betalas ut före slutet av juli.
Fördelningen av stödet mellan EU-länderna baserar sig på respektive landskvoter. Därmed är Tyskland den största stödmottagaren med 61,2 miljoner euro, medan Frankrike får 51,1 miljoner euro från Bryssel. Irland får 11,5 miljoner euro från EU, medan Danmark erhåller 9,9 miljoner euro. Finlands andel av krisstödet är 4,8 miljoner euro.
I Finland betalas stödet till alla mjölkproducenter som producerade mjölk under den senaste kvotperioden 2008/2009. Beloppet baserar sig på det antal liter mjölk som producerades för mejerier och direktförsäljning. Det maximala beloppet är 0,3 cent per liter.
Tyskland utgår från en arealbaserad premie på 21 euro per hektar åker. Hollands kriterium är gårdskvotens storlek den 31 mars 2010. Själva stödet ska betalas i början av maj.
I Irland har man fastnat för en klumpsumma på 580 euro, som utbetalas på farmarnas bankkonton, oberoende av antalet djur. Enligt jordbruksministeriet i Dublin vill man på detta sätt favorisera mindre gårdar och de producenter som har de största problemen.
Jordbruksministeriet i London har beslutit att farmarna i England ska erhålla ett tillägg på 0,22 cent per liter producerad mjölk mellan oktober 2008 och september 2009. För fördelningen mellan skotska bönder besluter Skottlands regionalregering separat.
Liksom Tyskland har Frankrike vid sidan av EU-stödet beviljat ett nationellt mjölkprogram på hela 65 miljoner euro. Därav betalas 50 euro för de första 40 mjölkkorna, och 25,80 euro för alla resterande kor i besättningen. Regeringen har ännu inte beslutit om kriterierna för EU-stödet.
Danmark fördelar sina stöd utgående från gårdskvoten enligt liknande principer som Holland. I Litauen bestäms stödets storlek enligt den sålda mjölkmängden under kvotåret 2008/2009.
Polen har ännu inte fastställt några principer. Medlemsländerna ska besluta över kriterierna före utgången av mars.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab