Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
12.2.2010 / Landsbygdens Folk
Ekoodlarna vill ha egen SLC-ombudsman
SLC kan och bör arbeta aktivare för ekologisk odling. Det konstaterades när tankesmedjan för ekoproduktionen i Svenskfinland träffade i Jakobstad. Ett konkret förslag till SLC är att det skulle behövas en ekoombudsman för att ekoodlingen bättre skall kunna möta det ökade intresset för ekologiska produkter bland konsumenterna.
Uppslutningen var stor när tankesmedjan för ekoproduktionen i Svenskfinland träffades för första gången i Jakobstad i tisdags. Deltagare från ekoutskotten, -föreningen och SLC var på plats för att diskutera viktiga frågor som rör ekoproduktionen. Diskussionen var stundtals livlig - och utmynnade i några konkreta förslag.
Det viktigaste förslaget är att SLC behöver en ekoombudsman som handhar ekologiska frågor.
- Vi vill att den här tjänsten inrättas snarast. En tjänsteman som enbart arbetar med ekologiska frågor kan garantera att vi får fram information till producenterna via alla led, säger Steve Nyholm, ordförande för SLC:s ekoutskott.
I skrivbordslådan finns också planerna på ett landskapsöverskridande ekoprojekt mellan SLC:s landskapsförbund med stöd av landsbygdsutvecklingspengar.
- Frågan har diskuterats aktivt i SLC:s ekoutskott, men har inte tyvärr inte framskridit. Denna möjlighet måste också undersökas på nytt, säger Rikard Korkman, ombudsman för SLC.
Korkman, som framförde spannmålsgruppens konklusioner, hade också ett förslag till hur ekoodlingen kan göras attraktivare.
- Det skulle behövas ett mentorskap för att få nya odlare. Någon som kan svara på viktiga frågor och stöda konventionella odlare som funderar på att börja odla ekologiskt.
Förslaget understöddes av Marthaförbundets representant Terese Turtonen, som framförde konsumentperspektivet i konklusionerna.
- Mentorskapet kunde i praktiken gå ut på att det finns ett telefonnummer till en ekorådgivare som kan svara på frågor - en så kallad "ekophone". Utöver det kunde rådgivare åka ut till föreningar och lokalavdelningar och berätta om ekoodling.
Turtonen skriver också under att SLC aktivare borde vara med och stöda ekoodlingen.
- SLC har förutsättningarna för att påverka alla kedjor. I Sverige fungerar det här bättra. Grossisterna är mera delaktiga och är attitydmässigt mera positiva. Vi anser att SLC kan slå hårdare på stortrumman och samarbeta mera med MTK och Marthaförbundet.
Deltagarna konstaterade att marknaden för ekologiska kött-, mjölk- och spannmålsprodukter ökar hela tiden. Ekoodlingens starka kort är lönsamheten.
- Ekonomiska kalkyler visar att ekologisk odling ger ett bättre resultat än konventionell. Ett sätt för en konventionell gård att öka omsättningen kan alltså vara att gå över till ekologisk odling, förklarar Korkman.
Det finns en stark efterfrågan på ekoprodukter och på grund av det kan SLC arbeta hårdare än vad som nu är fallet för att jordbrukarna ska producera vad som efterfrågas, menar Bjarne Mara.
- Konsumenterna efterfrågar ekologiskt. Då ska vi ha förutsättningar för att producera det. Vi ska inte importera - utan producera det själva. Här har SLC en viktig roll, säger han.
Samtidigt konstaterades under seminariet att utbud och efterfrågan inte möts i nuläget. I Nyland produceras proteinfoder, medan marknaden finns i Österbotten.
- Som det är nu hittar man inte varandra, och här är ett exempel på vad en ekoombudsman eller -tjänsteman kunde jobba med, säger Korkman.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab