|
12.2.2010 / Landsbygdens Folk
Spekulanter manipulerar igen priserna på agroprodukter
Priset på socker sjönk nyligen till sin lägsta nivå under de senaste sex veckorna. Enligt analytikerna beror prisfallet närmast på att kortsiktiga spekulanter har tagit hem sina vinster. Men priset väntas stiga igen, eftersom bristen på socker förvärras på världsmarknaden.
Under det senaste året har priset på socker fördubblats. Trots ett prisfall på 12,5 procent, väntar analytikerna ett fortsatt börsrally. I början av förra veckan nådde priset på ICE-terminbörsen kort rekordnivån 30 US-cent per US-pund innan det sjönk till 26 US-cent. Men europeiska analytiker, bland annat hos Commerzbank och konsultföretaget Kingsman, räknar med stigande priser de kommande månaderna.
Enligt experterna är det inte omöjligt att priset stiger till 40 cent eller mer. Anledningen är det är ont om socker i lager. Samtidigt tyder prognoserna på fortsatt dåliga skördar.
Kingsman har nyligen höjt sin prognos för utvecklingen av den världsomfattande deficiten på socker med 3,6 miljoner ton till 11,9 miljoner ton. Den internationella sockerorganisationen ISO har likaså höjt sin deficitprognos.
De världsomfattande lagren räcker endast nio veckor. Försörjningsläget är sämre än motsvarande situation i början av 1970-talet då sockerpriset mångdubblades inom loppet av några månader.
Sockerbranschen förutspår dåliga skördar på grund av regn i Brasilien. I en av landets viktigaste sockerregioner minskade produktionen under de första veckorna i december med 25 procent, jämfört med motsvarande nivå året innan. Världens näststörsta sockerproducent Indien, måste till och med importera socker detta år. Inte heller Kina förefaller att kunna täcka sitt behov av socker med inhemsk kapacitet.
Analytikerna rekommenderar placerarna att investera i socker - med risk för nya prisfluktuationer.
Alltfler jordbruksråvaror har blivit föremål för spekulationer. Kortfristigt orienterade placerare i hedgefonder rör sig gärna på instabila marknader som står under krishot. Då priset är som högst, slår man till för att kamma hem möjligast stora vinster. Spekulationen med livsmedel kom tydligt till uttryck redan för två år sedan, då priserna för baslivsmedel som vete och majs fördubblades på en kort tid.
Investerare utnyttjar livsmedelsbristen för att pressa upp priserna. Förlorare är konsumenterna och allra mest befolkningen i de fattiga länderna, där upp till 80 procent av inkomsterna måste användas för livsmedel.
För närvarande hör socker och kakao till de mest begärliga placeringsobjekten på terminbörserna. Under det senaste året har priset på kakao nästan fördubblats.
Kakaon är spekulanternas nyaste favorit, varnade försäljningschef Sönke Renk från den tyska sötsakskoncernen Bahlsen nyligen vid ett seminarium i München.
Prisstegringen beror huvudsakligen på spekulation. Endast en del av prishöjningen har sin förklaring i de traditionella marknadsmekanismerna, kommenterar Jürgen Steinemann, chef för Berry Callebaut, världens ledande kakaotillverkare.
I en kommentar för Süddeutsche Zeitung konstaterar Steinemann att kakaomarknaden är enormt känslig för förändringar. En liten förändring i utbudet förorsakar överproportionella prissvängningar. Just detta gör kakaon så intressant för spekulanter.
Kakao är inget baslivsmedel, men exemplifierar tydligt jordbruksråvarornas känslighet för spekulationer. Ingenting tyder på att spekulationslusten skulle dämpas.
Den internationella råvarugurun Jim Rogers, grundare av Rogers International Commodities Index, anser att det nu är rätt tid att placera i jordbruksprodukter, så kallade soft commodities. De följande åren blir det mycket knappt om livsmedel i hela världen. Bristen kommer att driva priserna i taket, förklarade Rogers nyligen i en intervju för den amerikanska TV-kanalen CNBC.
|
|