Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
29.1.2010 / Landsbygdens Folk
EU börjar utveckla skogspolitik
Vad gäller både biodiversitet och klimatåtgärder är skogsområden i en avgörande ställning; särskilt Europaparlamentet har efterlyst en skogspolitik för EU. Miljökommissionär Janez Potočnik vill utveckla den skogsstrategi EU har, men det behövs ännu en politisk diskussion om huruvida EU borde ha ett ramdirektiv för skog.
I början av februari väntas EU-kommissionen publicera en s.k. grönbok för diskussion kring framtida skogspolitik, något som egentligen inte regleras på EU-nivå för tillfället.
- Det är en hel del förändringar som diskuteras, berättar Satu Lantiainen, som representerar de nordiska skogsägarorganisationerna i Bryssel.
- Principiellt är det först frågan om huruvida EU ska ha ett ramdirektiv för skog eller om det bara ska vara koordinering mellan medlemsländerna.
- Ett förslag som ännu är på gång är förbudet mot användning av olagligt avverkat timmer. EU:s jordbruksministrar beslöt att man ska ha nationella system för att bevisa timrets ursprung och då räcker det i Finland med vanlig skogsbruksanmälan. Men förslaget kan ännu ändras i Europaparlamentet och det finns EU-länder som vill kriminalisera oreglerad användning av skog.
Diskussionen kring skogshållning stöter direkt på de stora skillnaderna mellan EU-länderna; de länder som har minst skog är beredda till åtgärder som tämligen drastiskt syftar till bevarande och motverkande av skogsskövling.
I frågan om direktivet för olaglig avverkning har miljökommissionär Potočnik uttryckt att han inte stöder ett totalförbud och kriminalisering av oreglerad avverkning.
- Det verkar som att EU-kommissionen nu försöker åtgärda det egentliga problemet genom att istället sluta bilaterala avtal med länder där oreglerad skogsskövling förekommer, t.ex. i Västafrika, analyserar Satu Lantiainen.
- Inom EU blir förändringen tvärtom störst i de länder där skogsbruk inte nu regleras, d.v.s. de länder som har minst skog som t.ex. Danmark, där man nu måste införa ett system.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab