|
22.1.2010 / Landsbygdens Folk
Cioloş gjorde intryck i Bryssel
Analytiskt, välförberedd och samarbetsvillig. Rumänske kommissionären gjorde ett gott intryck på Europaparlamentet förra fredagen. Avsikten är att upprätthålla en fortsatt stark gemensam jordbrukspolitik efter 2013. Det kontroversiella budgetpapperet från i höstas är begravt. Enda frågetecknet är hur Cioloş kan hävda sig inom kommissionskollegiet.
Lättnaden var påtaglig bland lantbrukarorganisationernas företrädare i Bryssel i fredags. Dacian Cioloş, blivande jordbrukskommissionär från Rumänien, visade prov på sin expertis i jordbrukspolitiken och landsbygdsutveckling.
Cioloş efterlyste effektivare kontroll över marknaden och stabilitet för lantbrukare inför utformandet av den gemensamma jordbrukspolitiken efter 2013. Den blivande kommissionären betonade vikten av att konsumenter har förtroende för jordbrukspolitiken, det ska resultera i trygga och hälsosamma livsmedel och skattebetalarna ska kunna lita på att budgetmedlen används effektivt.
För jordbrukspolitiken efter 2013 vill Cioloş försäkra sig om en budget som står i proportion till utmaningarna.
- CAP måste genomgå en reform och reform kan inte bygga på att man skulle minska stödet.
För att öka det europeiska jordbrukets konkurrenskraft under de tre sista åren av denna budgetperiod betonade Dacian Cioloş investeringsstöd, jämkningar i direktstöden och att öka exporten genom att vidga tillgången till världsmarknaden. Cioloş ser ett behov för ökad anpassning till klimatförändring och allmän modernisering av europeiskt lantbruk.
Den blivande jordbrukskommissionären fäster vikt vid landsbygdsutveckling; lantbruket ska vara diversifierat och beakta miljö och andra element inom näringsutvecklingen. Han står uttryckligen för fortsatta miljöstöd och också för tillämpandet av modern bioteknologi.
Vad gäller landsbygdsutvecklingsåtgärder står Cioloş för en fortsatt modernisering och omstrukturering av gårdar. Producenter ska få hjälp att utveckla hållbart jordbruk och att anpassa sig till klimatförändring, minska koldioxidutsläpp, uppnå energieffektivitet och motverka den minskande biodiversiteten.
Cioloş vill tillämpa ytterligare åtgärder för förbättring av jordmånens kvalitet och vattenvård och landskapsvård.
Den nya EU-kommissionen inleder snarast konsultationerna om CAP efter 2013 och ett meddelande från kommissionen är att vänta i slutet av detta år.
Direktstöden ska fortsättningsvis trygga en basinkomst för producenterna, men en jämkning mellan regionerna är att vänta. Den kontroversiella frågan om nivåskillnaden på direktstöden under första pelaren av CAP ska jämnas ut mellan de gamla och nya medlemsländerna tacklade Cioloş genom att konstatera att stöd i framtiden ska betalas genom ett system, men med beaktande av regionala kännetecken.
Cioloş kommenterade LFA-stödet genom att konstatera att jordbruket måste upprätthållas i perifera regioner, men att LFA-stödet kan justeras om det finns anledning. Den blivande jordbrukskommissionären tog inte ställning till enskilda produktionsgrenar inom dessa områden.
Cioloş står för en fortsatt fri marknad, men ämnar vidta åtgärder för att garantera producenternas inkomst då priserna varierar starkt. Han står inte för en återgång till marknadsreglering, men vill utveckla nya regleringsmekanismer för att förebygga stora variationer i pris. För att garantera producenternas inkomst vill Cioloş etablera en garanti- eller försäkringsfond att användas då producentpriserna är instabila.
Vad gäller WTO är Cioloş strikt:
- Vi har redan i förhandlingar gjort våra eftergifter vad gäller tillgång till marknaden. Vi kan inte göra mera.
Det står alltså klart att Dacian Cioloş blir jordbrukskommissionär. Däremot kan vissa portföljer ännu skiftas efter att Bulgariens Rumiana Jeleva valde att avsäga sig uppdraget som ansvarig för EU:s katastrofhjälp då hennes trovärdighet ifrågasattes.
Europaparlamentet kan rösta enbart för EU-kommissionskollegiet som helhet, men kan insistera på att enskilda kommissionärer byts ut eller skiftar portfölj inför omröstningen, som planeras äga rum den 9 februari.
|
|