|
8.1.2010 / Landsbygdens Folk
Rysslands köttpolitik ger Bryssel och USA huvudvärk
EU-kommissionen beklagar situationen inom kötthandeln med Ryssland. Trots existerande veterinäravtal störs handeln ständigt av importförbud på godtyckliga grunder. Ryssland stoppade strax före nyår allt importkött från 19 tyska och franska köttleverantörer.
Importförbudet trädde i kraft den 28 december och gäller 17 tyska och två franska köttleverantörer. De ryska myndigheterna uppger att rester av i Ryssland förbjudna skadliga substanser och bakterier har påträffats i rutinkontroller. Enligt den federala kontrollmyndigheten för djur- och växthälsa i Moskva beror ingripandet i första hand på att rester av antibiotika har hittats i varorna. Listeria och salmonella har också påträffats, men i mindre utsträckning.
Den ryska kontrollmyndigheten har också annullerat importlicenserna för ett köttproducerande företag och en osttillverkare i Litauen. Enligt myndigheten har företagen upprepade gånger brutit mot bestämmelser i den ryska lagstiftningen.
Problemet med plötsligt aviserade importstopp dryftades i EU:s jordbruksråd före julen på begäran av Litauens jordbruksminister Janis Duklavs. Han beklagade sig över att leverantörer av kött ständigt blir offer för godtyckliga restriktioner från de ryska myndigheternas sida.
Hälso- och konsumentkommissionär Androulla Vassiliou fastslog att importförbuden försvårar handeln trots de veterinäravtal som existerar mellan EU och Ryssland. Enligt Vassiliou förhandlar EU för närvarande med Ryssland över ett avtal om växtprodukter. Flera EU-ministrar betvivlade att läget inom kötthandeln kommer att förbättras så länge Ryssland inte är medlem i WTO.
Enligt de ryska köttföretagen förfogar landets livsmedelsindustri över tillräcklig kapacitet för att försörja den inhemska marknaden med gris- och fågelkött. Det finns inget egentligt behov av importvara. Köttföretagens organisation Meat Union of Russia anser att de nuvarande kvoterna gott och väl kunde sänkas. Enligt organisationen råder ett överskott på fågelkött i Ryssland med sjunkande priser som följd.
De ryska importkvoterna för fågel- och griskött har dragits ner då kvoterna för år 2010 slogs fast. Kvoten för fågelkött sänktes kännbart från senaste års 952.000 ton till 780.000 ton. Kvoten för griskött sänktes från 531.000 ton till 500.000 ton. Importen av levande slaktsvin ska försvåras under 2010.
Den knappa tillgången på nötkött på den ryska marknaden återspeglar sig däremot i höjda kvoter. Detta år får 530.000 ton nedfryst nötkött importeras till Ryssland, vilket är 80.000 ton mer än senaste år. Kvoten för färskt nötkött höjdes med 500 ton, till inalles 30.000 ton.
Under tidigare år har regeringen i Moskva beslutat om kvoterna. För första gången fastslogs kvoterna nu av en kommission som representerar den nya tullunionen mellan Ryssland, Kazakstan och Vitryssland.
Den amerikanska köttindustrin har de senaste tiderna drabbats av liknande importbegränsningar som företagen i EU. Åtgärderna är kännbara, eftersom Ryssland är en av USA:s viktigaste exportmarknader. I år sänker Ryssland USA:s griskvot från 100.000 ton till 57.000 ton. Samtidigt sänks importkvoten för amerikanskt fågelkött från 750.000 ton till 600.000 ton.
Detta är ett svårt slag mot den amerikanska köttindustrin, som försöker återhämta sig efter finanskrisens stora förluster. Den enda ljuspunkten är importkvoten för nötkött. Detta år får USA exportera 21.700 ton nötkött till Ryssland mot 18.500 ton senaste år.
De amerikanska exportföretagen klagar över godtycklig behandling med avseende på importlicenser. Enligt USA:s chefsförhandlare i WTO, Ron Kirk, är de ryska importbestämmelserna strängare än motsvarande WTO-regler. Enligt Kirk vore det lättare att förhandla med Ryssland om landet vore medlem i WTO. Moskvas nuvarande standarder saknar acceptabla vetenskapliga grunder, tillägger han.
Ryssland och USA har förhandlat om tekniska bestämmelser för importkött sedan maj detta år, men utan resultat. Amerikanska experter hävdar att Ryssland bedriver protektionism för att skydda den inhemska köttindustrin.
|
|