Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
8.1.2010 / Landsbygdens Folk
Euroasiatisk tullunion ska bli ekonomisk zon
Den nya tullunionen mellan de tre republikerna Ryssland, Kazakstan och Vitryssland trädde i kraft vid årsskiftet. Länderna vill från år 2012 utvidga samarbetet till en gemensam ekonomisk region som ska stimulera ländernas ekonomi.
Ryssland, Kazakstan och Vitryssland enades i slutet av november om avtalet för tullunionen, som trädde i kraft vid årsskiftet. Unionen innebär enhetliga tullsatser för import, och en gemensam tullkod. Förtullningsprocedurerna mellan länderna upphävs.
För Finlands export till Ryssland kan tullunionen medföra höjda kostnader och förseningar, befarar Förbundet för Finländsk Handel. Tarifferna inom tullunionen baserar sig huvudsakligen på de nu gällande ryska tullarna. Därmed finns det risk för att flera av Rysslands tidigare tidsbundna tullhöjningar blir permanenta, säger förbundets VD Juhani Pekkala. Han betecknar höjningen av importtullarna som en skadlig och protektionistisk utveckling.
Enligt Pekkala kommer tullarnas genomsnittliga nivå att höjas i tullunionens alla tre medlemsländer. Mest stiger importtullarna i Kazakstan. Tullunionen innebär också en fortsättning på politiken med importkvoter för kött.
Enligt tidigare samarbetsavtal mellan Ryssland och EU, borde Ryssland på förhand ha konsulterat om tullhöjningarna. EU-kommissionens preliminära beräkningar tyder på att tullunionens nya avgifter medför en årlig extrakostnad på 0,5-1 miljard euro för EU.
Tullunionens nya tullag trädde i kraft den första januari. I praktiken avlägsnas Rysslands och Vitrysslands tullgräns den 1.7 2010. Motsvarande gräns mellan Ryssland och Kazakstan avlägsnas ett år senare.
Statsöverhuvudena i Tadjikistan och Kirgisien har meddelat att deras länder aspirerar på framtida medlemskap i tullunionen.
Ryssland, Kazakstan och Vitryssland smider redan nya samarbetsplaner. Presidenterna Dmitri Medvedev, Nursultan Nasarbajev och Alexander Lukasjenko enades om principerna för en utvidgning av tullunionen till en ekonomisk region vid ett möte i Almaty, Kazakstan, strax före julen. Presidenterna gav emellertid inte ut några närmare detaljer om det framtida ekonomiska samarbetet, som officiellt ska starta år 2012.
Den ryska regeringen förorsakade förvirring i väst genom premiärminister Vladimir Putins meddelande i somras, att Ryssland vill fortsätta sina medlemsförhandlingar med WTO inom ramen för en tullunion med Kazakstan och Vitryssland. De tre länderna avbröt genast sina medlemsförhandlingar med världshandelsorganisationen för att i stället formulera en ny, gemensam position i egenskap av tullunion.
Enligt nyhetsbyrån Ria Novosti utgör tullunionen inget hinder för medlemsförhandlingarna. Länderna har diskuterat två förhandlingsmodeller – antingen uppträder länderna som en sluten tullunion eller enskilt för sig. Sannolikt kommer länderna att förhandla enskilt om sina WTO-medlemskap, Förhandlingarna ska bygga på gemensamt överenskomna positioner, men ländernas anslutning bearbetas separat.
Om så sker, har Ryssland fortfarande en chans att blir WTO-medlem inom detta år. De ryska medlemsförhandlingarna uppges vara avslutade till 95 procent. För Kazakstan gäller 70 procent, medan Vitryssland har mer än hälften av jobbet ogjort.
Enligt president Medvedevs ekonomiska rådgivare Arkadij Dvorkovitj bör förhandlingarna med Ryssland kunna avslutas inom några månader. Rent innehållsmässigt återstår inte många problem, säger Dvorkovitj till Ria Novosti. Det är ännu för tidigt att avgöra om Ryssland rent tekniskt kan träda in i WTO år 2010. Svaret vet vi först då förhandlingarna om innehållet har avslutats, tillägger Dvorkovitj.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab