Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
31.12.2009 / Landsbygdens Folk
Avtalslöst om tele- och elledningar vid midnatt
Det rekommendationsavtal som SLC och MTK i tiderna har gjort upp om tele- och elledningar med energiindustrin och telebolagen utgår vid årsskiftet. Parterna har inte kunnat enas om något nytt avtal. Fram till dess att så sker råder det alltså avtalslöst tillstånd.
- Det är producentorganisationerna som sagt upp avtalet på grund av ett utbrett och långvarigt missnöje bland medlemmarna över ersättningsnivån, säger SLC:s jurist Helena Ålgars som varit med om att bereda ett utkast till nytt avtal.
- Vi har försökt förhandla fram ett avtal med bättre ersättningsvillkor för markägarna, men vi har inte uppnått samförstånd med tele- och energibolagen.
Producentorganisationernas förslag om nya ersättningsmodeller innehåller bland annat ett förslag om att en del av ersättningen binds till omsättningen hos de bolag som använder andras mark för sin affärsverksamhet.
- Det alternativet har motparterna emellertid ställt sig totalt avvisande till.
Ett annat alternativ, som producenterna har presenterat, är en modell med bonus för de markägare som går med på frivilliga avtal.
- Utöver det har vi föreslagit att inte bara trädbeståndet utan även skogens rekreationsvärde beaktas när ledningarna dras genom skogslandskap, fortsätter Helena Ålgars. Vi har bland annat hänvisat till vissa inlösningsförrättningar där rekreationsvärdet har beaktats. Också i exempelvis Metsoprogrammet beaktas andra värden än virkesuttaget. Motparten har dock inte velat kännas vid att skogen kan ha sådana värden.
Ersättningar för bygge på åkermark har parterna inte ens hunnit förhandla om i detalj ännu.
- Den respons vi har fått från medlemmarna under hösten ger i alla fall vid handen att ett avtal skulle behövas, säger Helena Ålgars. Därför strävar vi efter att fortsätta förhandlingarna under 2010.
Enligt vad LF erfar har man även diskuterat att producentorganisationerna skulle gå ut med egna anvisningar till sina medlemmar.
- Om vi inte har avtal kan bolagen emellertid genom kommunens byggnadsnämnd få rätt att dra sina ledningar i alla fall och då får markägarna troligen ersättning ungefär enligt det nuvarande avtalet, säger Helena Ålgars. Ur jordbrukets synvinkel kan följden av ett avtalslöst tillstånd dessutom bli att allmänna principer, som att ledningsägarna förbinder sig att spara god jord- och skogsbruksmark, inte längre är i kraft.
Eftersom det inte finns något avtal efter midnatt är det tillsvidare upp till var och en markägare att självständigt förhandla med bolagen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab