Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
31.12.2009 / Landsbygdens Folk
Skogsorganisationerna omorganiseras
År 2012 bildar de 13 regionala skogscentralerna och en del av Skogsbrukets utvecklingscentral Tapio en landsomfattande statsbidragsorganisation, medan den regionala verksamheten sköts av kundorienterade regionala enheter. Detta föreslås i slutrapporten av Projektet för utveckling av skogsorganisationerna.
Enligt ett enhälligt förslag ska skogscentralerna och skogsvårdsföreningarna genomgå en omfattande reform som främjar konkurrensen och effektiviserar tjänsterna för skogsägare och skogsnäringen.
- Vi kommer inte att stänga en enda skogscentral, försäkrar jord-och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila som lett projektet.
Ministern säger att det är processen som kommer att centraliseras, medan skogscentralerna förblir där de är.
- Praxisen skogscentralerna emellan skall bli likadan, för det är den inte för tillfället.
Möjligheterna att integrera Tapios övriga verksamheter med Skogsforskningsinstitutet utreds, likaså bolagisering av utvecklingsverksamheten.
- Tapio behövs och fortsätter, men dess nya verksamhet skall utredas.

Skogscentralernas affärsverksamhet skall separeras från de offentliga förvaltningsuppgifterna. Även skogsvårdsföreningarnas affärsverksamhet och den verksamhet som finansieras genom skogsvårdsavgifter kommer att stå separat på ett allt tydligare sätt. För att genomföra ändringarna skall ett lagstiftningsprojekt inledas.
Vidare skall användningen av skogsvårdsföreningarnas medel preciseras genom en förordning av statsrådet samt genom åtgärder som gäller till exempel föreningarnas bokföring, offentligheten av användningen av skogsvårdsavgifter och uppföljning av tidsanvändningen.
- Dessa åtgärder ökar konkurrensen på marknaden för skogstjänster och effektiviserar verksamheten, säger Anttila.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab