Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
31.12.2009 / Landsbygdens Folk
Rekordskörd av socker vållar huvudbry i Bryssel
Europas betodlare har denna höst producerat ett berg av socker som överstiger produktionskvoten med 2,4 miljoner ton. På världsmarknaden råder en skriande brist på socker och priset är högt. Men EU har lovat WTO att inte exportera mer än avtalat och vill lagra överskottssockret.
Enligt den senaste EU-prognosen stiger sockerproduktionen i EU-27 under den löpande kampanjen till 15,49 miljoner ton, nästan två miljoner mer än 2008. Därmed klättrar EU igen förbi Kina till plats tre bland världens sockerproducenter.
Men glädjen över en god skörd förmörkas nu av handelspolitiska orsaker. Den europeiska betodlarorganisationen CIBE fastställt att EU har ett överskott på minst 2,4 miljoner ton betsocker som borde säljas på världsmarknaden. Det är långt mer än de 1,37 miljoner ton som WTO tillåter.
Denna övre gräns för exporten fastslogs år 2004 som ett resultat av att de sockerproducerande länderna Brasilien, Australien och Thailand hade inlämnat ett klagomål till WTO. De tre länderna hävdade att EU dumpar subventionerat överskottssocker på världsmarknaden.
Sedan dess har tiderna förändrats. År 2004 låg världsmarknadspriset långt under EU-nivån. I dag är situationen helt annorlunda. Den globala bristen på socker har medfört en fördubbling av priset på ett år.
Enligt CIBE råder på världsmarknaden ett underskott på omkring 7,2 miljoner ton. Sockernoteringarna på världsmarknaden har klart överskridit EU:s referenspris för kvotsocker, 404,40 euro per ton som fastställdes i oktober 2009.
De europeiska betodlarna föreslår nu att EU ska höja sitt exporttak och bevilja licenser för socker utanför den gängse kvoten. Enligt CIBE vore detta förenligt med WTO-avtalet, eftersom sockret kan exporteras utan subventioner till världsmarknadspris.
Betodlarna anser att marknadens underskott på 7,2 miljoner ton är stort nog för att tåla en förhöjd EU-sockerexport utan risk att tränga ut sockerproducenter från tredje världen. CIBE hänvisar till att EU:s import av socker från de fattiga länderna tydligt har minskat de senaste månaderna.
I den rådande marknadssituationen är u-länderna inte hänvisade till EU:s utvecklingsinitiativ som ger dem preferenser att leverera tullfritt socker till EU. De använder sockret själva, eller säljer det till ett bättre pris på marknader på närmare avstånd.
Problematiken har särskilt tydligt märkts i Finland, där det var meningen att socker från utvecklingsländerna skulle komplettera den starkt nedskurna inhemska sockerproduktionen. Nu har det blivit så ont om socker från u-länderna, att Finland i stället måste importera kvotsocker från Sverige och Danmark. Det motsvarar inte målet med sockerreformen, som syftade till att ge utrymme för mer export från u-länderna.
Enligt lantbrukscentralen MTK visar missförhållandet att den finländska sockerkvoten har sänkts orimligt mycket med tanke på att Finland aldrig har producerat ett överskott. Den finländska kvoten borde höjas för att motsvara den faktiska situationen.
CIBE hänvisar till att EU stöder tanken på avreglerade, fungerade marknader. Därmed borde EU egentligen vara förpliktad att frige sin sockerexport. Det vore oansvarigt av EU-kommissionen att lagra in stora mängder socker som marknaden frågar efter, påtalar CIBE. Genom att sälja ut sockret, kunde EU förhindra en liknande prisexplosion som på spannmålsmarknaden för två år sedan.
I stället skulle sockerpriset stabiliseras på en något lägre nivå. Detta skulle bidra till att minska kostnadstrycket inom sockerindustrin och sänka konsumentpriserna en aning, argumenterar CIBE.
Enligt betodlarna är det förståeligt att EU-kommissionen inte ensidigt kan gå och rucka på sina exportkvoter. Men kommissionen och det svenska EU-ordförandeskapet borde snabbt förhandla med WTO om en överskridning av exporten. CIBE påpekar att också WTO borde ta sitt ansvar och tillåta förändringar som balanserar upp världsmarknaden och förhindrar onödiga marknadsstörningar.
Men problemet kommer olägligt. I EU växlar ordförandeskapet vid årsskiftet, samtidigt som den gamla EU-kommissionen börjar röja sina skrivbord. Sannolikt kommer EU-länderna att tvingas betala dyrt för lagringen av en miljon ton socker till nästa säsong.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab