Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
31.12.2009 / Landsbygdens Folk
Q-feber föranleder masslakt av getter i Holland
Upp till 40.000 getter måste slaktas i Nederländerna för att stoppa utbredningen av sjukdomen Q-feber, som också kan smitta till människor. Sedan början av år 2009 har sjukdomen förorsakat sex människors död i Nederländerna.
Zoonosen har påträffats hos 60 av sammanlagt 410 getfarmer i Nederländerna. De flesta fallen har koncentrerats till den sydliga provinsen Noord-Brabant där många getfarmer förekommer, men sjukdomen har också fastställts på annat håll.
Redan en längre tid har enstaka djur avlivats, sedan de hade smittats av Q-febern. Men läget har nu bedömts som kritiskt, då antalet nedsmittade människor har stigit explosionsartat.
Under normala år har tidigare ett tjugotal holländare insjuknat i sjukdomen. År 2007 noterade de holländska hälsovårdsmyndigheterna 168 fall av Q-feber hos människor. År 2008 insjuknade nästan 1.000 personer och i år har antalet mer än fördubblats.
Sedan början av 2009 har 2.300 holländare insjuknat i Q-feber, av vilka sex personer har avlidit.
Masslakten av djur kommer att genomföras på gårdarna under julhelgen. Djuren bedövas med en spruta, varefter de får en giftinjektion.
Målgruppen är framför allt dräktiga getter samt ett mindre antal bockar. Många friska djur måste också dödas. Anledningen till att dräktiga djur dödas är att stora mängder bakterier utskiljs då infekterade tackor lammar. Bockarna dödas för att sjukdomsalstraren sprids via sperma.
Ett problem är att smittan inte alltid förorsakar symtom hos djur. Synbarligen friska djur kan sprida smitta via opastöriserad mjölk, fostervätskor och exkrementer.
Masslakten i Nederländerna kommer att pågå ända in på nästa år. Sammanlagt ska omkring elva procent av Nederländernas getbestånd slaktas och destrueras. Den holländska getpopulationen uppgår nu till 374.000 djur.
Det är inte bara i Nederländerna som Q-febern ökar. I flera andra europeiska länder noteras en uppgång i antalet fall under de allra senaste åren. I grannlandet Tyskland följer man noga med situationen. I Tyskland insjuknar årligen mellan 100 och 400 personer i Q-feber.
Q-feber är en globalt förekommande zoonos, d.v.s. en sjukdom som kan överföras från djur till människor. Sjukdomen förorsakas av bakterien Coxiella burnetii som förökar sig i vävnadsceller. Smittan kan spridas via nötboskap, får, getter, katter, fåglar och fästingar.
Smittoöverföringen sker oftast via luften i områden där den förekommer. Smittsamt damm kan överföras långa vägar med vinden. Smitta kan också ske via direktkontakt med infekterade djur eller djurprodukter som ull, hö, gödsel etc.
God hygien är viktig för att förhindra smitta i boskapsbesättningar. Opastöriserad mjölk får inte drickas eller säljas till konsumenter.
Hos människor varierar sjukdomsbilden rätt mycket. Helt symtomfria infektionen förekommer, men sjukdomen kan också påminna om influensa med huvud- och muskelvärk. I enstaka fall kan hosta, bröstsmärtor och andningsbesvär förekomma, samt i allvarligare fall lunginflammation.
Sjukdomen förekommer i hela världen. Endast Nya Zeeland betecknas som helt fritt från smitta. År 2006 påträffades smittan i nio EU-länder, främst hos nötboskap. I de nordiska länderna har Q-feber främst förekommit i Danmark.
I Sverige har Q-feber nyligen upptäckts hos mjölkkor på två gårdar i Halland. Upptäckten gjordes i samband med en statlig kartläggning av Q-feber på svenska mjölkgårdar, skriver webbtidningen ATL.
I Finland har djur testats endast slumpartat med avseende på Q-feber. Det saknas därför tillförlitlig statistik över sjukdomens utbredning. Enligt livsmedelssäkerhetsverket Evira har inga misstänkta diagnoser av Q-feber konstaterats i Finland.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab