Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
18.12.2009 / Landsbygdens Folk
Riksdagens finansutskott kräver snabba åtgärder för bättre lönsamhet i jordbruket
Några konkreta åtgärder blev det inte för jordbrukets lönsamhet, men nog ett par skarpa kommentarer i finansutskottets betänkande om regeringens budgetproposition för nästa år. Budgeten behandlas hela den här veckan i riksdagen.
Finansutskottet hänvisar i sitt betänkande till den tidigare skrivningen i anslutning till behandlingen av budgetpropositionen i augusti - den så kallade budgetmanglingen eller budgetrian - om att regeringen ska förbereda åtgärder för att förbättra likviditeten hos jordbruksföretag med ekonomiska problem och att förslagen ska föreläggas regeringen före utgången av oktober.
Utskottet erfar dock att sådana förslag inte har lagts fram än. Därför anser utskottet att det är mycket påkallat med snabba åtgärder och "vill se att frågan med det snaraste behandlas vidare".
När det gäller de enskilda anslagen för landsbygden kan man nästan säga att finansutskottet programenligt höjde de anslag som regeringen har försökt banta jämfört med årets budget. Således fick också rådgivningen "sin" miljon för nästa år, så att anslaget nu blir närmare 10,67 miljoner. Årets anslag går på litet över 10,80 miljoner. Också 4H-verksamheten fick "sitt" tillskott, nu blev det 180.000 euro, så att anslaget är 5 miljoner sammanlagt nästa år liksom i år.
Finansutskottet ansåg inte heller att anslaget på 850.000 euro för byanätsverksamhet räcker, utan ville höja med ytterligare 160.000 euro. Pengarna ingår i momentet för utvecklande av landsbygden, som alltså nu är uppe i sammanlagt 3,183 miljoner euro.
Ytterligare höjer finansutskottet momentet för utvecklande av livsmedelskedjan med 100.000 euro. Detta för att främja hållbar upphandling inom den offentliga måltidsservicen genom kampanjen Närmatsstafetten.
Också i år får Finlands yrkesfiskarförbund 100.000 euro för sin verksamhet tack vare den årliga motionen från Christina Gestrin (sfp).
För vattenreningsprojekt i glesbygden beviljar utskottet 2,7 miljoner euro utöver regeringens proposition. Enligt budgetpropositionen hade regeringen nöjt sig med 9,6 miljoner euro, varav 3 miljoner skulle vara avsedda för utbyggnad av avloppsnät där det tidigare byggts en stamledning för vatten med statligt stöd.
För motsvarande projekt inom miljöministeriets moment för miljövårdsarbeten föreslår utskottet en höjning med 3 miljoner euro så att det anslaget nu är uppe i 15,5 miljoner.
Anslaget för skogsförbättringar vill finansutskottet höja med 1,5 miljoner euro, så att det under nästa år blir 72,28 miljoner euro.
I själva verket lär behovet uppgå till över 92 miljoner, varav 12 miljoner går till arbeten som genomförts i år, men som betalas nästa år. Också behovet av anslag för vård av ungskog, energivirke och flisning väntas öka med cirka 20 procent jämfört med i år.
När det gäller kommunikationer höjer finansutskottet anslaget för köp och utvecklande av tjänster inom kollektivtrafiken. Utskottet vill speciellt uppmärksamma tryggandet av kollektivtrafiktjänster för dem som bor i glesbygden. Utskottet ökar således anslaget med 1 miljon euro, så att 200.000 euro avsätts för finansiering av kollektivtrafik i städer och 800.000 för regional och lokal trafik.
Sammanlagt finns det nu 63,675 miljoner euro på det här momentet.
För förbindelsebåtstrafiken i skärgården vill utskottet öka anslaget med 800.000 euro. Av summan ska 200.000 euro användas för att reparera bryggor, som används inom förbindelsetrafiken och 600.000 för köp av tjänster. Det sammanlagda anslaget är nu 8,667 miljoner euro.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab