Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
18.12.2009 / Landsbygdens Folk
Ryssland höjer tull för levande grisar
Ryssland höjer vid årsskiftet importtullen för levande grisar från 5 procent till 40 procent. Åtgärden är ett försök att stävja den snabbt ökande ryska importen av levande grisar, särskilt från Polen och de baltiska staterna.
Enligt den ryska regeringen har de inhemska producentorganisationerna begärt att regeringen ska bromsa upp importen utanför de fastställda importkontingenterna. De inhemska grisuppfödarna anser att importen hämmar utvecklingen av grisproduktionen i Ryssland.
Enligt generaldirektör Jurij Kovaljov vid de ryska grisproducenternas centralorganisation, ska den ryska grisproduktionen öka med en tredjedel fram till år 2012, utgående från nivån år 2008. Fram till år 2020 ska grisbeståndet fördubblas.
Produktionen av griskött i Ryssland kommer enligt Kovaljov i år att stiga till 2,2 miljoner ton eller mer. För 2012 räknar man med 2,7 miljoner ton.
För att säkerställa denna utveckling måste framför allt importen av levande slaktgrisar upphöra. Detta år importerar Ryssland mer än 1,1 miljoner djur, vilket är betydligt mer än den förväntade produktionstillväxten i hemlandet.
Importen av levande grisar har sjudubblats under de senaste åren. Samtidigt skriver de inhemska producenterna förluster, då priset på inhemskt griskött sjunker. Under de senaste veckorna har grispriset fallit från 80 rubel till 65-69 rubel per kg, klagar Sergej Jushin som leder den ryska köttlobbyn National Meat Association.
Enligt vicepremiärminister Viktor Zubkov ska importtullen för levande grisar höjas från 5 procent till 40 procent vid årsskiftet. Den gamla tullsatsen gäller i fortsättningen endast avelsgrisar.
Det höjda gränsskyddet för levande grisar drabbar många polska producenter, men oron är också stor i Baltikum. De baltiska länderna har satsat hårt på exporten av levande grisar till Ryssland, som är den klart största exportmarknaden.
I Lettland inledde landets största kooperativ med nio svingårdar, nyligen sin export av levande grisar till Ryssland.
Estland har i år ökat sin export av kött och köttprodukter till Ryssland med 22 procent, fastän köttexporten till andra länder minskade. Av alla levande grisar som exporteras från Estland, går 93 procent till Ryssland.
De baltiska länderna kräver att EU-kommissionen ska ta upp frågan med Ryssland. Kommissionen tror emellertid att det inte finns särskilt mycket utrymme för diskussioner, men lovar att hålla förhandlingskontakt.
Enligt kommissionen ändras de ryska reglerna ständigt, vilket gör läget oöverskådligt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab