|
11.12.2009 / Landsbygdens Folk
Riksdagen höll på avträdelsestöd också för utarrendering
Riksdagens jord- och skogsbruksutskott höll på att man ska kunna få avträdelsestöd också genom att arrendera ut åkrarna i den lag som träder i kraft om avträdelsestödet om ett drygt års tid. Lagen ska gälla till och med 2014.
I sin proposition hade regeringen inte velat återinföra avträdelsestöd för utarrendering, som enligt den nuvarande lagen upphörde att gälla från och med i år.
Enligt regeringsprogrammet överväger regeringen ett återinförande av utarrenderingsmöjligheten, men i motiveringarna till propositionen har regeringen tydligen kommit fram till att arrendering inte har en "bestående effekt när det gäller att förbättra jordbrukets struktur". Med hänvisning till täckdikning och kalkning tror inte heller regeringen att ett arrenderat område sköts på samma sätt som när den aktiva jordbrukaren äger åkern.
Riksdagens jord- och skogsbruksutskott framhåller emellertid att utarrendering främjar en överlåtelse av åkrarna från de äldre till de unga jordbrukarna. Många av dem som håller på att börja med jordbruk, och som inte har möjligheter att köpa, arrenderar dessutom gärna åkermark av jordbrukare som söker om avträdelsestöd, påpekar utskottet.
Därutöver händer det ofta att jordbrukare som inte kan få avträdelsestödet genom att arrendera ut sina åkrar i stället fortsätter att idka jordbruk tills de får ålderspension.
Enligt utskottets förslag ska det i alla fall vara en förutsättning att den jordbrukare som arrenderar tillskottsmark ska vara under 40 år för att markägaren ska kunna få avträdelsestödet. När det gäller arrendemark ska arrendatorns gård dessutom vara i arrendemarkens omedelbara närhet. Vad som avses med det kommer statsrådet att besluta i en förordning, men man lär ha talat om ett avstånd på högst fem kilometer.
- Det är inte ofta som ett riksdagsutskott föreslår så här stora ändringar i en proposition, men vi var i stort sett överens om att det är ändamålsenligast att återinföra utarrenderingen som alternativ, säger utskottsmedlemmen Mats Nylund (sfp) till LF.
Utskottens ändringsförslag brukar gå igenom i riksdagen om regeringspartierna är överens om dem.
- Vi har också hört oss för med jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c), som gett sitt stöd till ändringen, förklarar Mats Nylund.
I övrigt är alltså regeringen och utskottet i stort sett överens om innehållet i den kommande lagen. Jämfört med nuvarande lag blir det möjligt att överlåta en del av åkrarna för nyskifte, detta alltså under förutsättning att man gör det före den egentliga avträdelsen.
Dessutom luckras lagen upp när det gäller tillskottsmark till grannar: om den areal som man överlåter till en eller flera grannar omfattar högst en fjärdedel av gårdens åkerareal, så strider en sådan överlåtelse inte mot målen i lagen. Det betyder i praktiken att en sådan överlåtelse inte anses medföra splittring av gårdens åkerareal.
Riksdagen godkände förslaget i första behandlingen i tisdags. Lagen måste skickas till EU-kommissionen för notifiering.
|
|