Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
4.12.2009 / Landsbygdens Folk
SLC godkände nationella stödpaketet
Efter några frågor kunde SLC-fullmäktige i måndags godkänna det nationella stödpaketet för nästa år. MTK godkände paketet förra veckan.
- I beredningen av paketet var vi ganska bundna av tidigare beslut och av 141-avtalet, påpekade verksamhetsledare Tage Ginström i sin översikt.
- Eftersom den referensmängd som ger rätt till stöd för svin och fjäderfä på C-området dessutom blev större än vi räknade med, var vi tvungna att acceptera en beskärning på cirka 4 procent för 2009.
Tage Ginström påminde vidare om 141-avtalet som innebär en nedtrappning av stödet i södra Finland.
I anslutning till stödpaketet för 2009 kom förhandlingsparterna överens om att hälften av beskärningen för de enmagade på A- och B-områdena måste beaktas också på C-området. Stödsumman är nästa år 2,65 miljoner euro mindre på A- och B-områdena.
På A- och B-områdena sjunker stödet till svin och fjäderfä därmed med 9 euro per djurenhet. På C-området sjunker motsvarande stöd med 6-7 euro/de upp till 200 djurenheter och med 4-5 euro/de över 200 djurenheter.
En nyhet av det litet positivare slaget var att stödet för slaktkvigor ökar med 30 euro per djur i hela landet. På C-området stiger stödet till tjurarna med 8 euro per djurenhet och mjölkstödet höjs med 0,1 cent per liter.
Stödet till hästar minskar med 22 euro/de på A- och B-områdena. För hästarna blir stödet det samma på hela C-området, det vill säga 225 euro per djurenhet.
Maltkornsstödet slopas nu också på C-området, men i stället stiger arealstöden till råg, olje- och proteinväxter samt sockerbetor. Stödet till vetet är oförändrat.
Mikael Österberg ville veta om vetearealen kan tänkas öka på C-området. Till svar fick han att det finns en sådan risk, men att taket för vetestödet är sammanlagt 1,66 miljoner euro. Om arealen blir större än kalkylerat sjunker stödet som nu har godkänts till högst 47 euro per hektar.
Från och med nästa år blir ett lamm per tacka en förutsättning för att man ska få bidrag per tacka. Undantag kommer att finnas för nya producenter som inleder sin verksamhet.
I LF:s pappersupplaga återfinns tabellerna över nästa års nationella stöd.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab