Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
27.11.2009 / Landsbygdens Folk
Dick Abrahamsson ny ordförande i ÅSP
Pargasbon Dick Abrahamsson, 54, blir ny ordförande för Åbolands svenska producentförbund ÅSP. Abrahamsson som nu är viceordföranden valdes utan motkandidat på höstmötet i Kimitoön. Den nya ordförandens mandatperiod börjar vid årsskiftet.
Höstmötet valde också Bjarne Gröning från Kimito till ny viceordförande och valde in två nya ledamöter i styrelsen.
- Liksom antagligen de flesta här tycker jag att det är familjejordbruken vi skall slå vakt om, sade Abrahamsson som en liten programförklaring strax innan det enhälliga valet klubbades av. Abrahamssons egen gård på Holmo eller mera officiellt Mielisholm i östligaste Väståboland (södra Pargas) är ett jordbruk där hela familjen är mera eller mindre engagerade. Alla i familjen har lantbruksutbildning: Dick är agronom, hustrun Lena agrolog, dottern Kitty (28) agrolog och sonen Björn (27) agronom.
- Vi har också den ovanliga situationen att både sonen och dottern är intresserade av att överta gården och enligt vad vi nu tror kommer de att göra det tillsammans, säger Abrahamsson. Gården är helt inriktad på biffkött med dikor, besättningen är för närvarande 210 nöt. Arealen är 115 hektar, av dem 60 egna.
Dick Abrahamsson tog över gården 1980. Den har gått i släkten sedan 1900.
Ordförande Cay Blomberg påminde om utmaningarna som den nya ordföranden och förbundet står inför: lantbrukets svaga lönsamhet och den stundande CAP-reformen som man bäst kan påverka i det inledande skedet under ett år framöver eller så.
Dick Abrahamsson hade en liten programförklaring också på den punkten: Frikopplingen av stöden från produktionen borde inte fortsätta, menade han.
Blomberg hoppades också att den nya ordföranden slipper öda tid på fruktlösa diskussioner kring motsättningarna mellan norr och söder.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab