Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
27.11.2009 / Landsbygdens Folk
Rådet bekräftade stöd för mjölkfond
EU:s jordbruksministrar gav vid senaste rådsmöte grönt ljus för ett extra stöd på 300 miljoner euro för mjölksektorn. Samtidigt företogs mindre anpassningar för mjölkmarknaden, bland annat i form av utvidgade befogenheter för kommissionen i krissituationer.
Bidraget handlar ursprungligen om de 280 miljoner euro som agrarkommissionär Mariann Fischer Boel utlovade förra månaden. EU:s finansministrar höjde beloppet till 300 miljoner euro vid sitt senaste möte. Jordbruksministrarna hade bara att tacka och ta emot.
Anslaget måste ännu godkännas av EU-parlamentet, vilket betecknas som en formalitet.
Fischer Boel betonade vid rådsmötet att läget på marknaderna stadigt förbättras. I EU ligger priserna på smör och skummjölkspulver 29 procent, respektive 23 procent, över interventionspriset.
Priset på mjölkpulver har sedan juni månad i genomsnitt stigit med 60 procent och priset på ost med 11 procent.
Prisstegringarna börjar nu också kännas hos producenterna. Mejeriernas leveranspriser har grovt taget stigit med en fjärdedel sedan juni. Som en följd av utvecklingen har EU sänkt exportbidraget för smör till noll. Därmed har stödet nu tagits bort för alla mjölkprodukter.
Fischer Boel hänvisade till att de stigande världsmarknadspriserna minskar spänningarna på EU:s mjölkmarknad. Exempelvis får producenterna i Nya Zeeland 23,5 cent per kg för sin mjölk, vilket är ovanligt mycket.
Medlemsländernas delegationer samtyckte till förslaget att ge EU-kommissionen utökad handlingsfrihet att besluta om marknadsinstrument för akuta kriser på mjölkmarknaden. Därmed kan kommissionen handla snabbt utan att vänta på rådets beslut.
Kommissionen har bland annat för avsikt att använda de nya fullmakterna vid fördelningen av mjölkfonderna. Rådet beslöt också att medlemsländerna får köpa upp mjölkkvoter men betonade att detta är en frivillig åtgärd.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab