Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
20.11.2009 / Landsbygdens Folk
SLC:s verksamhetsledare flaggar för naturvårdsåker
- Jag tror att alla ni i salen här har haft en skälig andel naturvårdsåker i år, men nu skulle det gälla att få budskapet vidare till grannarna att det är ett bra alternativ, sade SLC-basen Holger Falck i sin lantbrukspolitiska översikt på NSP:s höstmöte.
Falck påpekade vidare att stöden från EU kommer att sjunka, medan medlemsavgifterna till unionen knappast sänks. För att upprätthålla samma stödnivå måste Finland kompensera med mera nationella medel. Huruvida det är möjligt beror på den politiska viljan.
- När det gäller miljöstödet från och med 2013, så har vi lovat att vi ska beakta näringsbalansen i basmiljöstödet.
Beträffande LFA-stödet är det frågan om hela Finland kan vara LFA-område också i framtiden. I EU står man inför att ändra grunderna för de LFA-områden som på övriga sätt är missgynnade. För Finlands del berör ändringen i första hand arealer på B-området och delar av C1-området.
I fråga om hälsovårdskontrollen fick Finland lov att använda 57 miljoner euro eller tio procent av EU-stöden som produktionsbundet stöd under åren 2010-2013. Finland lämnade sitt förslag till tillämpning av EU:s hälsogranskning i juni.
- Vi har inte fått svar av kommissionen men vi väntar oss inga större bakslag den här gången.
För A- och B-områdena innebär det att man får stöda mjölkproduktionen med 1,7 cent per liter mjölk. Dessutom höjs stödnivån för dikor och tjurar och så får vi betala ut sammanlagt 6,5 miljoner i stöd för olje- och proteinväxter i hela landet.
För investeringsstödets del har Finland nu beslutat anhålla om att öppna stödet för utvidgningar i svin- broiler- och kalkonproduktionen.
- Vi har dock valt att sätta ett tak så att högst 28 miljoner kan beviljas sammanlagt i bidrag under 2010 och 2011. Det betyder också att vi tillämpar ett urvalsförfarande som bör gälla hela landet.
Den så kallade inkomst- och lönsamhetsarbetsgruppens initiativ har nu lett till ett lagförslag om att jordbruksinkomstens obligatoriska kapitalinkomstandel slopas. Det skulle betyda att från med skatteåret 2010 kan man välja att låta hela inkomsten beskattas som förvärvsinkomst.
- Efter att den här beskattningsfrågan har lösts kan vi börja jobba för att genomföra åtgärder som skulle stärka nettoförmögenheten. Det kommer till nytta när näringen åter blir mer lönsam.
Ytterligare ett förslag är tillfällig skattefrihet vid försäljning av åker.
- Det skulle ge säljaren en skatteinbesparing på 16,8 procent, hävdade Holger Falck. Men det förslaget är nu hos EU-kommissionen, och det är osäkert när det kan träda i kraft, kanske någon gång under 2010.
På kommande är eventuellt en sänkning av minimiräntan från 2 till 1 procent på de flesta stats- och räntestödslån som sökts under åren 2000-2007.
För det aktuella krispaketet till jordbruket som EU-kommissionen tillät i somras har Finland en fullmakt att betala ut sammanlagt 40 miljoner euro eller 15.000 euro per gård i de minimis stöd. Med EU:s direkta krishjälp till mjölksektorn på 280 miljoner euro som godkändes för knappt en månad sedan har EU tömt sin kassa.
I det nationella stödpaketet för nästa år är det möjligt att man kommer att diskutera vissa differentieringar, det vill säga att begränsa stöden till större produktion inom vissa områden. Det finns nu exempel på producenter som planerar att anlägga stor mjölkproduktion högre norrut för att stödet är störst där.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab