Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
20.11.2009 / Landsbygdens Folk
Potatisarealen måste ner till nästa år
Potatisodlarna klarar inte en lika dålig säsong till som denna, betonar Jan Porander, ordförande i ÖSP:s potatiskutskott.
– Just nu är odlarpriset på åtta cent per kilo medan man räknar att produktionskostnaderna är 25 cent per kilo. Det är stöden som håller oss vid liv. Men det blir en för dyr hobby i längden att odla med förlust och ge bort potatisen.
Porander som är ordförande i ÖSP:s potatisutskott har varit potatisodlare i 20 år och menar att det här är den absolut sämsta säsongen han upplevt. - Åtminstone sedan EU-inträdet har vi aldrig haft så här dålig lönsamhet. Den skörd vi har bärgat i höst har vi drivit upp med de högsta kostnaderna någonsin. Samtidigt är priset det lägsta.
Men Porander menar att odlarna själva också bär ett stort ansvar för att det blivit så här i höst.
- Arealen stärkelsepotatis minskade med 500 hektar, samtidigt steg matpotatisarealen med 500 hektar inför den här säsongen. Det är delvis vårt eget fel att vi har överproduktion av matpotatis. Då vi dessutom fick en säsong utan missväxt någonstans så har vi mera potatis i lager än vi kan bli av med. Därav priset. Situationen är lite likadan i hela Europa. I Danmark har odlarna tagit saken i egna händer och strypt tillgången på potatis. Det här har lett till en prishöjning på mellan 50 och 75 procent på ett par månader. Producentpriset i Danmark ligger i dag på runt 14 cent per kilo.
- Verkligen imponerande av danskarna att lyckas med det här. Jag lyfter verkligen på hatten åt dem. Danskarna hade också en kampanj under skördetiden för att odlarna skulle lämna tio procent av skörden i jorden. Det slog inte helt igenom, men nu har de lyckats och därmed fått ett bättre pris.
Porander tror inte att motsvarande åtgärder skulle fungera i Finland.
- Nej, här är vi så vana att ta vara på allt. Det är också svårt att styra tillgången genom att hålla tillbaka på utbudet då alla har fulla lager. Det bästa vore förstås ett jämnt utbud under hela året. Det stora överutbud vi har nu pressar priserna.
För att få balans på arealen anser Porander att det borde odlas minst fem procent mindre potatis nästa år. Själv använder sig Porander av en växtföljd där han har varje skifte i grönträda vart fjärde år. Eftersom grönträdan plöjs ner fungerar den som gröngödsling.
- Jag är säker på att alternativet med naturvårdsåker eller grönträda är mycket lönsammare än vad potatisodlingen är nu. De här alternativen har också ett mervärde som inte är oansenligt eftersom åkrarna samtidigt försätts i bättre skick.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab