Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
20.11.2009 / Landsbygdens Folk
Sockersektorns diversifieringsstöd kan nu sökas för investeringar i jordbruket
Nu kan sockersektorns diversifieringsstöd beviljas också för investeringar i jordbruket. Ansökningstiden för stödet började den 18 november och går ut den 15 mars 2010. Ansökningarna behandlas på Egentliga Finlands arbets- och näringscentral.
Statsrådet godkände förra veckans torsdag en förordning om styrning av tillfälligt diversifieringsstöd för sockerindustrin till investeringar i gårdsbruket. Tidigare har diversifieringsstöd beviljats för företagsverksamhet utanför jordbruket, för grundande och utveckling av nya företag samt för investeringar. Det är fortsatt möjligt att ansöka om företagsstöd.
- Diversfieringsstödet är ett stöd vid sidan av omstruktureringsstödet och det skall underlätta sockerbetsodlare att gå över till någon annan produktionsform, säger NSP:s ordförande Thomas Blomqvist, som är ordförande för SLC:s sockerbetsutskott. Diversifieringsstödet skall alltså underlätta att göra verksamheten mera mångsidig på gården.
Diversifieringsstödet ligger i linje med diversifieringsprogrammet för omstrukturering av sockersektorn i Finland. Programmet gäller områden där odling av sockerbeta berörs av den tillfälliga ordningen för omstrukturering av sockerindustrin. Till stödets målgrupp hör de sockerbetsodlare som hade grundleveransrättighet för socker med Sucros Ab regleringsåret 2006/2007 och/eller 2007/2008. Diversifieringsstödet finansieras fullt ut med EU-medel som uppgår totalt till ca 6,73 miljoner euro.
- Hittills har diversifieringsstödet inte lockat många sökare eftersom det inte tidigare gällde traditionell jordbruksverksamhet. Det är bra att stödrättigheterna utvidgas så att pengarna blir använda, konstaterar Blomqvist.
Nu kan alltså stöd beviljas för byggande av lager för jordbruksprodukter, anskaffning av sockerbetsupptagare, anskaffning av maskiner som behövs vid odling av vissa specialgrödor, byggande av värmecentraler på gårdsbruksenheter samt för täckdikning av en åkerareal som motsvarar arealen för odling av sockerbeta. Stöd kan beviljas i form av understöd till högst 35 procent av de godtagbara kostnaderna.
- De som har slutat med sockerbetsodling har förtur när stöden beviljas, framhåller Blomqvist. Rangordningen för objekten som erhåller bidrag är den som nämns ovan, det vill säga högst är lager och lägst täckdikning.
Om det finns flera ansökningar som gäller samma stödobjekt, ges de sökande prioritet vars grundleveransrättighet förhållandevis har minskat mest. Om rättigheten har förändrats lika mycket, beviljas dessa sökande stöd i den kronologiska ordning som deras ansökningar mottagits. Mer information om ansökan om stöd och prioritetsordningen finns att få på Landsbygdsverkets webbsida www.mavi.fi.
De som berörs av sockersektorns diversifieringsstöd för investeringar i lantbruket kommer att få ett brev hemskickat om förändringarna.
Kravet på den sökande är att åldern är över 18 år och under 63 år samt att jordbruket har en väsentlig betydelse (25 procent) för sökandes utkomst. Det kan han påvisa genom beskattningsintyg och den korta affärsplanen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab